Turecký prezident Erdoğan poslal policii proti médiím

29. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V těchto dnech před všeobecnými volbami, které se budou v Turecku konat 1. listopadu, podniká turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan výjimečné kroky k umlčení kritických sdělovacích prostředků a k útlaku osob, které považuje za oponenty. Od vojenského puče r. 1980 nedošlo v Turecku k tak dramatickým pokusům umlčet kritické zkoumání moci.

Ve středu dopoledne zaútočila turecká policie na televizní stanice Bugün TV a Kanaltürk, patřící k několika málo stanicím kritickým vůči vládě.

Bugün TV odvysílala ve středu ráno, jak pořádková policie pronikla do televizní budovy. Použila při tom slzného plynu a vodních děl proti lidem shromážděným venku. Hasiči autogenem prořezali vnější železná vrata. Poté, co policie přerušila kabely většiny televizních kamer umístěných venku, dramatické živé vysílání pokračovalo z televizní budovy

Obě televizní stanice vlastní mediální skupina Ipek. Vláda ji obviňuje, že skupina podporuje duchovního Fethullaha Gülena, žijícího v USA, který je předákem náboženského hnutí, které je v Turecku terčem bezprecedentního pronásledování.

Vláda mediální skupinu od září obviňuje z "financování terorismu", avšak neposkytla žádné důkazy.

Středeční pokus turecké vlády umlčet kritická média a ovládnout soukromou televizní stanici bez předložení důkazů o případných trestných činech prokazuje hluboké pohrdání turecké vlády lidskými právy, upozorňuje organizace Human Rights Watch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7152

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2015