Homosexuální kněz zkritizoval katolickou církev, že zachází s homosexuály "nehumánně"

29. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Polský katolický kněz, vysoký činitel ve Vatikánu, kterého donutili odejít ze své funkce poté, co přiznal, že je homosexuál, ostře zaútočil na římskokatolickou církev.

V dopise papeži Františkovi Krzysztof Charamsa obvinil církev, že učinila životy milionů homosexuálních křesťanů "peklem".

Papež zatím nereagoval.

Do 3. října 2015 zastával monsignor Charamsa vysoký úřad ve Vatikánu v Kongregaci pro církevní doktrínu.

Vatikán ho okamšitě propustil, jakmile Charamsa uspořádal v jedné římské restauraci tiskovou konferenci, na níž oznámil, že je homosexuál a má partnera.

Charamsa zveřejnil svůj dopis papežovi, v němž krítizuje církev za "pronásledování" a za to, že způsobila "neuvěřitelné utrpení" homosexuálním katolikům a jejich rodinám.

Uvedl, že se po dlouhé úvaze rozhodl "veřejně odmítnout násilí církve proti homosexuálům, lesbičká, biusexuálům, transsexuálům a intersexuálům".

Třiačtyřicetiletý kněz poukázal na to, že katolické duchovenstvo je "plné homosexuálů", ale že je církev také "násilně homofobní". Apeloval na všechny "homosexuální kardinály, homosexuální biskupy a homosexuální kněze, aby v sobě našli odvahu opustit tuto necitlivou, neférovou a brutální církev."

Dodal, že už není schopen snášet "homofobní nenávist církve, vylučování, marginalizaci a stigmatizaci lidí, jako jsem já", jimž církev "upírá lidská práva".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2015