Zpráva EU kritizuje Turecko za likvidaci demokracie

29. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Zpráva Evropské komise, která má být publikována po volbách plánovaných na příští neděli, obviňuje Ankaru z oslabování právního státu, svobody projevu a nezávislosti justice. Zpráva byla zadržena, aby se předešlo sporu s prezidentem Erdoganem.

Výtisk návrhu výroční zprávy o pokroku Turecka ve věci kandidatury do EU, který měla k dispozici Reuters, také upozorňuje na vážné zhoršení bezpečnostní situace a zesilující politizaci státní správy. Erdoganova strana AKP, která je u moci 13 let, utahuje šrouby.

Orgány EU, které se velmi snaží získat spolupráci Turecka při omezení přílivu uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí, trvají na tom, že publikaci zprávy neodložily z politických důvodů. Podle nich rozhodnutí leží na šéfu komise Jeanu-Claudu Junckerovi.

Návrh zprávy hovoří neutrálním jazykem o sklouzávání Turecka k autoritářskému modelu vlády.

Soudní systém je popsán coby ovlivňovaný vládou nebo podřízený nepřijatelnému politickému nátlaku. Situace se podle zprávy zhoršuje od roku 2014, kdy došlo k podkopání nezávislosti justice a rozdělení moci a kdy se soudci a prokurátoři ocitli pod silným politickým nátlakem.

Samotný prezident Erdogan podle zprávy v mnoha směrech překračuje ústavní pravomoci.

Osoba seznámená s dokumentem tvrdí, že tato verze vznikla před návštěvou německé kancléřky Merkelové v Istanbulu, k níž došlo 18. října. Není jasné, zda finální znění zprávy bude mírnější.

Erdogan usiluje v parlamentu o absolutní většinu, aby mohl změnit ústavu a převést na prezidentský úřad exekutivní pravomoci, které dosud náležely vládě a premiérovi.

Průzkumy však ukazují, že islámská strana AKP bude muset opět vládnout v koalici se sekulárními stranami, což zkomplikuje Erdoganovy plány.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7594

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2015