Bývalý Obamův poradce Dennis Ross: Kritici prezidenta měli ve věci Íránu a Izraele pravdu

29. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalý vlivný poradce Baracka Obamy Dennis Ross byl silným odpůrcem jaderné dohody s Íránem - a radil v tomto smyslu Hillary Clintonové. Vyplývá to z jeho rozhovoru pro list Times of Israel ZDE.

Podle Rosse není pravda, že dohoda s Íránem zabrání Teheránu v získání jaderné zbraně. "Jednou z mých hlavních obav je, co se stane za patnáct let, kdy v zásadě mohou mít tak velký program, jak si přejí, a rozdíl mezi postavením potenciální a skutečné jaderné mocnosti bude velice malý." Přitom pokud by Írán dohodu porušoval, není možno posílit sankce, protože podle textu jej uvalení sankcí zbavuje všech závazků.

Podle Rosse aktuální dění v Sýrii, kde se všechna pozornost soustředí na Rusy, ale Írán provádí pozemní intervenci, ukazuje, co se bude dít v příštích letech na Blízkém východě.

Ross také potvrzuje obvinění Obamových kritiků, že prezident straní Palestincům, a protože je vidí jako slabší stranu, má zábrany je kritizovat. A pokud jsou považováni za příliš slabé, aby unesli kritiku, pak ovšem nemohou ani nést odpovědnost. Jenže kdyby měli mít vlastní stát, tak se to bez odpovědnosti neobejde.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6479

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2015