Kolik žen je cestou do Evropy znásilněno? Podle humanitárních organizací to "není problém"

23. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Ženy mezi uprchlíky jsou při cestě střední a západní Evropou obětí sexuálního násilí. Humanitární organizace tvrdí, že se to neděje.

Layan má nádherné dlouhé vlasy. Doma v Damašku se o ně starala, cestou do Evropy a v uprchlickém táboře v Heidelberku je to trochu problém. Vlasy ale nejsou jejím největším problémem. Někde na cestě mezi Makedonií a Německem se jí rozpadly brýle. Slepila je izolepou, ale pořád se jí rozpadávají. Bez nich nevidí.

Layan je praktická, soustředěná a organizovaná. Dokáže se ubránit, což se asi od patnáctileté dívky neočekává.

Hodilo se to, když se jí u veřejných záchodků v Makedonii pokusil znásilnit jakýsi místní muž.

Byl večer, asi kolem osmé, a tma. Layan stála ve frontě na záchod. Nedaleko byla hospoda a někteří muži kolem té hospody byli opilí. Někdo jí najednou chytil za ruku a druhou ruku jí zacpal ústa. Už křičela - volala jméno svého bratra, což muže zaskočilo, a bratr hned přiběhl. Útočník, zřejmě Makedonec, utekl.

Layan měla štěstí, ale takovýchto scén na nebezpečné cestě, kterou letos podnikl téměř půl milionu lidí z Turecka do západní Evropy, je zřejmě mnoho. Většina uprchlíků prchá před téměř pět let trvající občanskou válkopu, v níž zahynulo asi čtvrt milionu lidí a další čtyři miliony byly donuceny utéci. Další uprchlíci utíkají před válkami v Iráku a v Afghánistánu.

Nikdo nepočítá, kolik žen je mezi uprchlíky, a nikdo neřeší nebezpečí, které při tom hrozí ženám. Humanitární organizace tvrdí, že k znásilňování žen nedochází.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8405

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015