EU svolává minisummit věnovaný uprchlické krizi

22. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

EU svolala minisummit balkánských zemí věnovaný uprchlické krizi, když se Slovinsko stalo posledním státem zasaženým přílivem uprchlíků. Ti se zoufale snaží dosáhnout severní Evropy před nástupem zimy.

Lídři z Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Německa, Řecka, Maďarska, Rumunska a Slovinska se v neděli sejdou se svými protějšky z nečlenských států Makedonie a Srbska, oznámil úřad předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Na programu má být posílení koordinace, konzultací a společných akcí v oblasti, kterou prochází západobalkánská migrační trasa.

Podle OSN letos do Evropy přicestovalo více než 600 000 migrantů a uprchlíků, většinou prchajících před násilím v Sýrii, Iráku a Afghánistánu. Tito lidé většinou podnikli nebezpečnou cestu přes Turecko a Balkán.

Cílem mnoha z nich je Německo, které letos očekává až milión žádostí o azyl.

Od soboty, kdy Maďarsko uzavřelo hranici s Chorvatskem, do Slovinska se 2 miliony obyvatel přicestovalo 24 455 migrantů. Parlament novelizoval zákon, aby umožnil vojákům připojit se k pohraničníkům a zajistit 670 kilometrů dlouhou hranici s Chorvatskem.

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos má ve čtvrtek přicestovat do Slovinska a jednat zde o žádosti poskytnout záložní policejní jednotky z jiných států.

Ve středu ráno stále zhruba 11 000 lidí čekalo ve slovinských registračních centrech, aby mohli pokračovat v cestě. Rakousko hlásilo příjezd 6 000 migrantů, z nichž většina zemí jen projela.

Dlouhé fronty se tvoří na hranici Slovinska s Chorvatskem, kde policie na přechodu Berkašovo záměrně postupuje pomalu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6141

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015