Katar "může vojensky intervenovat v Sýrii"

22. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Katar, který patří k hlavním sponzorům syrské opozice, naznačil, že by mohl vojensky intervenovat v reakci na ruskou intervenci, avšak preferuje politické řešení.

Komentář katarského ministra zahraničí pro CNN vyvolal rychlou reakci Asadovy vlády, jejíž vysoký představitel varoval, že by Damašek na "přímou agresi" tvrdě reagoval.

Patroni syrské opozice z Perského zálivu jako je Katar jsou znepokojeni třítýdenní ofenzívou ruského letectva, která Asadovi umožnila obsadit část území a zajistit svou základnu v západní Sýrii.

Katar patří mezi přední podporovatele protiasadovské opozice, poskytuje zbraně a finační i politickou podporu.

Když byl ministr zahraničí Chalíd al-Attíja dotázán, jestli jeho země podporuje saúdskou pozici, která nevylučuje vojenskou odpověď na ruskou intervenci, řekl: "Cokoliv, co chrání syrský lid a Sýrii před rozdělením, nebudeme litovat žádného úsilí to s našimi saúdskými a tureckými bratry provést, nehledě na to, oč by šlo. Pokud by syrský lid před brutalitou režimu ochránila vojenská intervence, provedeme ji," prohlásil ministr.

V reakci na to náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdad pro libanonskou televizi al-Majadín blízkou šíitskému hnutí Hizballáh prohlásil, že vojenskou intervenci by režim považoval za "přímou agresi" a reakce by byla "velmi tvrdá".

Attíja také řekl, že se Katar neobává konfrontace, ale preferuje politický dialog - ovšem z pozice síly. (Což je přímá narážka na ústupnou politiku amerického prezidenta vůči Íránu, protože Barack Obama je kvůli ní na Blízkém východě vnímán jako slaboch - KD.)

Katar je malý stát, ale patří k důležitým exportérům zemního plynu. Sehrál hlavní roli při podpoře islamistické opozice proti režimům v Libyi a Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7451

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015