Do Řecka přicestovalo 500 000 uprchlíků

21. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Počet uprchlíků, kteří letos přicestovali do Řecka, překročil půl milionu, konstatují Spojené národy.

Počet uprchlíků přijíždějících každý den překročil 8000, uvádí Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Většina z nich se z Řecka snaží cestovat na sever, ale v některých balkánských státech tisíce uprchlíků uvízly.

Slovinsko použilo na hranici armády poté, co ho zahltily počty uprchlíků přicházejících z Chorvatska.

Mezinárodní organizace pro uprchlíky uvádí, že letos přišlo do Evropy více než 650 000 uprchlíků. Loni to bylo 280 000 lidí. Vysoké komisařství pro uprchlíky uvádí, že počet migrantů přijíždějících přes moře tento měsíc je už pětkrát tak vyšší než počet uprchlíků, kteří přišli do Evropy během loňského října.

Letos zemřelo při pokusu dostat se do Evropy 3135 osob. Za celý rok 2014 to bylo 3279 osob.

Většina lidí cestuje z Turecka do Řecka. Zatímco normálně přichází největší počet uprchlíků během letních měsíců, počet lidí přicházejících do Řecka se v říjnu zvýšil.

Mluvčí Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky Melissa Fleming zdůraznila, že členské země EU - které minulý měsíc souhlasily, že přijmou pouhých 60 000 uprchlíků z Itálie a z Řecka - naléhavě musejí vytvořit přijímací střediska jako součást této dohody, kde by byli uprchlíci přivítáni aa odvezeni do dalších členských zemí EU. Bez těchto uvítacích středisek vládne na řeckých ostrovech naprostý chaos a lidé klopýtají za špatného počasí a v dešti do severní Evropy a přespávají s malými dětmi v zimě, v blátě a na dešti na polích pod širým nebem.

Poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice, Chorvatsko a Slovinsko zavedly pohraniční kontroly, které však byly uvolněny poté, co lidé na chorvatsko-slovinské hranici trpěli čekáním v deštivém, větrném a chladném počasí.

Slovinsko apelovalo na Evropskou unii, aby mu pomohla s přílivem uprchlíků, kteří do země vstoupili za posledních několik dnů.

Premiér Miro Cerar uvedl, že si Slovinsko nedokáže poradit se současnými počty příchozích. "Je chybné vytvářet iluzi, že je možné, aby malý národ dvou milionů lidí vyřešil krizi, kterou nezvládly daleko větší členské země EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5948

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015