Prokuratura vyšetřuje nenávistný projev na shromáždění hnutí PEGIDA v Drážďanech

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá média a politici reagovali zděšeně na ultrapravicový tón a občasné násilí během shromáždění protiislámského hnutí PEGIDA v Drážďanech. Jeden z projevů, který obsahoval zmínku o koncentračních táborech, vyvolal zájem prokuratury.

Včerejší německá média zaplnily fotografie z Drážďan zachycující rozhněvané davy, pouliční potyčky a transparenty odsuzující německou vládu. Často se vyskytovala kancléřka Merkelová v nacistické uniformě a póze Adolfa Hitlera.

"Antiislamizační" hnutí PEGIDA slavilo první narozeniny tím, že takřka vstalo z mrtvých. Podle mnoha pozorovatelů došlo k jeho nové radikalizaci v souvislosti přílivem uprchlíků.

Podle policie se pondělního shromáždění zúčastnilo 15 000 - 20 000 osob a zhruba stejný počet přišel na protidemonstraci. Jde o největší počet účastníků od února. Ale dav byl také agresívní, podle saské policie došlo k vrhání "objektů a pyrotechniky" a několika útokům na policisty, kteří použili pepřový sprej.

Došlo i k několika zraněním a třem zatčením.

Podle novinářů je nepříjemné až nebezpečné komunikovat s příznivci hnutí PEGIDA, kteří se chovají nepřátelsky a obviňují média ze lži. Reportér stanice Deutsche Welle Džáfar Abdal Karim byl fyzicky napaden.

Pozornost médií vyvolala zejména pětadvacetiminutová řeč německo-tureckého spisovatele Akifa Pirincciho, který je pro příspěvky na svém blogu často obviňován z rasismu. Ten uprchlíky označil za pachatele invaze, politiky za "gauleitery" a řekl, že koncentrační tábory jsou "naneštěstí" momentálně mimo hru. Dav mu aplaudoval a smál se.

Prokuratura v úterý oznámila, že bude Pirincciho vyšetřovat kvůli podezření z vyvolávání nenávisti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5991

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015