UAV, RPA, dron - chobotnatec, mamut, slon - aneb Válka fantasmagorií

21. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Média dnes proměnila jakýkoliv názor v prokázanou skutečnost," řekl italský sémiolog a spisovatel Umberto Eco listu l’Humanité ZDE, když vysvětloval, co ho vedlo k sepsání románu "Nulté vydání". A dodal výslovně: "Chtěl jsem vtipným způsobem zachytit podprůměrnost novinářů."

Byl to pravděpodobně film amerického režiséra a politického aktivisty Roberta Greenwalda "Unmanned: America's Drone Wars" z roku 2013, co přispělo k zavedení memu "Drone Wars" v americké a britské žurnalistice (v České republice převzato coby "válka dronů", viz např. ZDE).

Problém, který obvykle trápí řadu lidí učících se novým věcem, spočívá ve zvládnutí triviálních základů tématu, k němuž se vyjadřují. Mezi žurnalisty se ale již dávno stalo normou, že často formulují velice silné názory na témata, o nichž sami nevědí prakticky nic. To je podobná praxe, jako byste se pustili do psaní poezie, aniž se obtěžujete naučit gramatice. Tak je tomu i v případě "drone wars", respektive "války dronů".

Protože to, o čem se pojednává v mediální produkci věnované "válce dronů", ve skutečnosti vůbec nejsou drony. A logicky tedy drony nemohou být ani jakousi budoucností válčení, jak někteří dokonce tvrdí.

Terminologicky je třeba rozlišit "Unmanned Aerial Vehicle" (UAV), čili bezpilotní letadlo, což je základní kategorie označující veškerou leteckou techniku, v níž tak říkajíc nesedí žádný pilot. Pod tuto kategorii spadají prostředky označované jako "Remotely Piloted Aircraft" (RPA), dálkově ovládaný letoun. A vedle nich ve stejné kategorii existují ještě také prostředky označované jako "drone", tzn. létající roboty schopné autonomního působení bez zásahu člověka ZDE. Nebo ještě jinak, pro Husákovy děti: Množina UAV zahrnuje podmnožinu RPA a podmnožinu dronů.

Americké bojové prostředky jako Predator RQ-1 / MQ-1 / MQ-9 Reaper ZDE, průzkumné RQ-4 Global Hawk ZDE a další četné typy je všechny možno korektně označit jako RPA (protože jde o dálkově pilotovaná letadla), případně též jako UAV (protože jde o bezpilotní prostředky). O "drony", tj. autonomně působící roboty, které člověka nepotřebují, se ovšem v žádném případě nejedná. A "válka dronů", mem, který se díky Greenwaldovi vztahuje na bojové nasazení zmíněných strojů, je tedy asi stejně smysluplný výraz, jako "válka s mloky". V čistě literární nadsázce sice může být jasné, "co tím chtěl básník říci", ale zároveň autor na sebe prozrazuje, že nerozumí ani nejzákladnějším technickým specifikacím v daném oboru. Což by - teoreticky, za předpokladu, že někoho ještě zajímá kompetence mluvčího - mělo vést k opatrnosti ohledně názorů, které takto nekompetentní osoba formuluje.

Faktem je zde především to, že některé osoby z řad žurnalistických aktivistů či aktivistických žurnalistů považují dálkově ovládaná letadla za drony - což je velmi podobné, jako by v řádu chobotnatců (Proboscidea) považovaly řekněme mamuty za slony.

Je třeba ponechat na úvaze každého mediálního konzumenta, zda a nakolik takový "názor" založený na naprostém překroucení struktur myšlení bude brát vážně.

0
Vytisknout
7341

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015