Saúdská Arábie požaduje ukončení ruských náletů v Sýrii, USA jsou "znepokojeny"

2. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Saúdská Arábie požaduje ukončení ruských vojenských operací v Sýrii, zatímco arabská média informují o dalších ruských náletech.

Abdalláh al-Mualímí, saúdský diplomat, na půdě OSN prohlásil, že navzdory původním ruským prohlášením nebyli v místech, na něž Rusko útočí, přítomni militanti "islámského státu".

"Delegace mé země vyjadřuje hluboké znepokojení nad vojenskými operacemi, které ruské síly dnes provedly v Homsu a Hamě, na místech, kde síly IS nejsou přítomny. Tyto útoky vedly k řadě nevinných obětí. Požadujeme, aby okamžitě skončily a neopakovaly se."

"Pokud jde o ty země, které nedávno tvrdily, že se připojují k boji proti terorismu IS, nemohou tak činit současně s podporou terorismu syrského režimu," dodal diplomat.

Ruské útoky zasáhly oblast na severu země v okolí města Homs. Podle syrské opoziční organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Londýně bylo mezi obětmi šest dětí.

Rusko tvrdí, že jeho letouny zasahují tytéž teroristy, na něž se zaměřují Spojené státy, a odmítají americkou kritiku, že nekoordinují své útoky s Pentagonem, jako "dezinformační válku".

Chalíd Choja z opoziční skupiny Syrská národní rada v OSN prohlásil, že ruské nálety ve čtyřech oblastech, včetně Talbisehu, zabily 36 civilistů, z toho 5 dětí. Toto tvrzení nemohlo být nezávisle ověřeno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7067

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015