Maďarsko nyní požaduje zavedení světových uprchlických kvót

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Maďarský ministr zahraničí v úterý navrhl vytvoření globálního systému uprchlických kvót pro imigranty, kteří nyní přicházejí do Evropy. Bude v této věci lobbovat během nynějšího zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Maďarsko je kritizováno, že odmítá uprchlické kvóty, které navrhuje EU. Avšak ministr zahraničí Peter Szijjarto nyní tvrdí, že zavedení globálních kvót na rozdělování uprchlíků dává smysl, zejména pokud by se na tom účastnily země, které jsou odpovědné za chaos na Blízkém východě.

Szijjarto jak se zdá především obviňuje Spojené státy, jejichž strategie na Blízkém východě podle jeho názoru vytvořila podmínky pro vznik islamistického extremismu.

Szijjarto uvedl, že maďarský návrh na zavedení globálních uprchlických kvót bude předložen ve středu zasedání ministrů k uprchlické krizi, jemuž bude předseda generální tajemník OSN Pan ki Moon.

Szijjarto také uvedl, že Maďarsko ani tolik neprotestuje proti politice EU pro rozdělování imigrantů jako proti strategii jak bojovat proti vlně uprchlíků.

První prioritou musí být podle Szijjarta "zajištění externích hranic EU". EU by také měla poskytnout financování Turecku, Libanonu a Jordánsku pro miliony uprchlíků v tamějších táborech, aby neodcházeli do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6759

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2015