ANALÝZA:

V Maďarsku je v Evropě nejotevřeněji porušována svoboda projevu

30. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco Evropská unie předstírá, že hájí svobodu tisku, záruky, které ji zaručují, jsou často jen kosmetické. Utlačitelé svobody projevu v EU jsou málokdy trestáni, konstatuje zpráva, kterou v úterý vydaů Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists, CDJ). Zvlášť špatná situace je v Maďarsku. Od téí doby, co tam r. 2010 vyhrála volby Orbánova nacionalistická strana Fidesz, zasahuje do práce novinářů přímov v newsroomech, uvaluje neférově daně a omezení na média kritická vůči vládě a ovládla mediální radu.

Podle Kati Marton, maďarsko-americké členky CPJ, je Orbánovo Maďarsko "nejotevřenějším případem ovládaného tisku". "Pro novináře je v podstatě nemožné dělat svou práci," konstatuje Martonová.

Evropská komise dvakrát uvažovala o potrestání Budapešti prostřednictvím článku 7, což je klauzule, která umožňuje Evropské komisi suspendovat volební práva členské země, pokud EK zjistí, že země "vážně a trvale" porušuje principy Evropské unie.

CPJ doporučuje ve své zprávě, aby tento článek byl proti Maďarsku použit."Když země začíná omezovat svobodu projevu, nikdy to tím nekončí," varuje Martonová.

Jean-Paul Marthos, belgický novinář a aktivista, který je autorem zprávy CPJ, varuje, že maďarské potlačování svobody tisku je hrozbou evropským demokratickým hodnotám.

"Maďarsko je první ideologický pokus rozbít liberální konstrukci Evropy," argumentuje Marthoz. "Orbán řekl velmi jasně, že je proti liberální demokracii, že jeho vzorem jsou Erdoğan nebo Putin."

CPJ doporučuje, aby vedení Evropské unie vytvořilo komisi, která by kontrolovala, zda členské země dodržují lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5721

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2015