Americká prezidentská kandidátka podporuje mučení

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalá ředitelka firmy Hewlett-Packard Carly Fiorina, která nyní kandiduje na amerického prezidenta za Republikánskou stranu, podpořila waterboarding, mučení vodou, jako "důležitou taktiku, pokud neexistuje žádná jiná metoda jak získat informace".

Zpráva amerického Senátu z roku 2014 konstatovala, že waterboarding se rovná mučení a že tato "vyšetřovací metoda" nepřinesla žádné užitečné výzvědné informace. Fiorina charakterizovala tuto zprávu jako "neupřímnou a ostudnou". "Ochromila morálku mnoha lidí, kteří zasvětili svůj život, aby tuto zemi udrželi v bezpečí." Od roku 2006 je v USA waterboarding zakázáno.

Fiorina také informovala, že její firma Hewlett-Packard poskytla po 11. září 2001 americké špehovací agentuře NSA velký počet počítačových serverů. NSA je používala na zavedení špehovacího programu jménem Stellar Wind.

Fiorina je nyní třetím nejpopulárnějším republikánským kandidátem na funkci amerického prezidenta. Podporuje podstatné posílení americké armády a daleko konfrontačnější přístup k Rusku a k Íránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
7116

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015