Human Rights Watch:

Téměř 100 lidí se za posledních 10 dní utopilo nebo jsou pohřešováni z člunů mezi Tureckem a Řeckem

29. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"Když jsem byla uprostřed moře, nejvíc mě děsila voda. Neumím plavat."

To mi řekla Samira (pseudonym), osmiletá syrská holčička, krátce poté, co se jí podařilo dostat se z Turecka na řecký ostrov Lesbos v přeplněném nafukovacím člunu. Dodala, že po to, co zažila, už se nebude ničeho jiného bát. Samira cestovala se svým strýčkem - její otec byl v Sýrii zabit - s jediným cílem: přidat se k mamince v Německu.

Mnoho jiných lidí tu přeplavbu nepřežilo. Za posledních 10 dní zemřelo nebo se pohřešuje téměř 100 lidí, v důsledku šesti různých havárií člunů mezi Řeckem a Tureckem. Zahynulo nejméně 19 nemluvňat a dětí, včetně pěti, kteří se utopili včera.

Jak se dramaticky zvýšil počet lidí přeplouvajících Egejské moře, stejně tak se zvýšil počet mrtvých. Minulý pátek uvedla Mezinárodní organizace pro migraci, že od začátku letošního roku v Egejském moři zahynulo 227 žen, mužů a dětí. Loni to bylo 73 osob.

Evropa se příliš dlouho zaměřuje na zabezpečování hranic a omezování přístupu namísto toho, aby vytvořila bezpečné a legální cesty pro lidi, jak žádat o azyl aanebo nalézt útočiště v Evropě, aniž by se musely pokoušet o nebezpečnou cestu nebo se spoléhat na neskrupolózní pašeráky. Příslib EU přijmout 22 000 uznaných uprchlíků, kteří jsou nyní mimo území EU, a národní programy v Německu a v Británii jsou příliš omezené a je zapotřebí je rozšířit. Více alternativ pro sjednocování rodin by také rozšířilo bezpečné a právní cesty.

V zemích sousedících se Sýrií žijí 4 miliony syrských uprchlíků. Úřad OSN pro uprchlíky konstatoval v pátek, že ztráta naděje, prohlubující se chudova, omezené příležitosti na zajištění živobytí, nedostatek humanitární pomoci, překážky při poskytování povolení k pobytu, nemožnost posílat děti do školy a nejistota motivují mnohé lidi k cestě do Evropy.

Do Řecka letos přišlo přes moře více než 360 000 migrantů a žadatelů o azyl. Tisíce z nich připlouvá na řecké ostrovy, kde v důsledku neschopnosti místních úřadů poskytnout základní zajištění i jen pro ty nejzranitelnější osoby vznikla humanitární krize. Není dostatek jídla, přístřeší, zdravotní pomoci a ani záchodů.

Řecko potřebuje více pomoci od Evropské unie a od dalších vlád EU ve snaze hledat a zachraňovat lidi v Egejském moři a při organizaci bezprecedentních počtů lidí přicházejících k jeho břehům. Avšak Evropská unie také musí naléhavě zkoumat, co by měla dělat na pomoc holčičkám, jako je Samira, aby dospěly do místa bezpečí a aby se mohly spojit se svými matkami, aniž by musely riskovat život v nebezpečném člunu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5099

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2015