Třináct uprchlíků zahynulo u Turecka při srážce jejich člunu s dopravní lodí

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Nejméně třináct uprchlíků, včetně čtyř dětí, zahynulo při srážce jejich nafukovacího člunu s dopravní lodí nedaleko přístavu Canakkale. Nafukovací člun mířil k řeckému ostrovu Lesbos. Osm osob bylo zachráněno. Jeden člověk byl vážně zraněn. Při druhém incidentu se pohřešuje 26 osob. Pobřežní hlídky vylovily z vody osob u ostrova Lesbos, ale 26 dalších lidí je nezvěstných.

V sobotu přicestovalo do Rakouska nejméně 10 000 uprchlíků a dalších 7000 čeká u přechodu z Maďarska u Nickelsdorfu. Německo očekává v neděli večer dva vlaky z Rakouska s 1000 uprchlíků. Dalších pět vlaků, každý s 500 uprchlíky, se čeká v Německu v pondělí. Na hranicích Slovinska s Chorvatskem a s Rakouskem se hromadí lidé v dlouhých frontách. Humanitární organizace vyjadřují znepokojení nad velkým počtem dětí bez doprovodu dospělých.

Rakousko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko se navzájem obviňují ze selhání v uprchlické krizi během několika posledních dní.

Rumunsko a Maďarsko se vzájemně kritizovaly ohledně maďarských plánů postavit žiletkový plot i na své rumunské hranici. Rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu označil akce Maďarska za "autistické a nepřijatelné". Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto řekl, že očekával "více skromnosti od ministra zahraničí, jehož premiér v současnosti čelí trestnímu stíhání". Rumunský premiér je stíhán za korupci.

EU je terčem ostré kritiky, že nevypracovala koordinovanou reakci na uprchlickou krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4950

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015