USA: Analytici konkretizují výhrady vůči upravování zpráv o válce s "islámským státem"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skupina zpravodajských analytiků poskytla vyšetřovatelům dokumenty, které podle nich dokazují, že vysoce postavení armádní důstojníci manipulovali závěry zpráv o tažení proti "islámskému státu". Podle několika vládních představitelů jsou zákonodárci z obou stran rozhněváni zjištěním, že mohli dostávat zmanipulované podklady.

Generální inspektor Pentagonu se zaměřuje na vysoce postavené zpravodajské důstojníky, kteří dohlížejí na desítky vojenských a civilních analytiků Centrálního velitelství (CENTCOMu). Mluvčí inspektorátu Bridget Serchaková potvrdila, že vyšetřování se zaměřuje na zpravodajské velitelství CENTCOMu. "Vyšetřování se zaměří na to, zda došlo k nějaké falzifikaci, překroucení, zdržení, potlačení nebo nevhodné úpravě zpravodajských informací," napsala mluvčí. Dodala, že vyšetřování se zaměří na možnou "osobní zodpovědnost" za nesprávné jednání nebo porušení platných procedur.

Vyšetřování začalo v srpnu, ale nebylo možno bezprostředně určit jeho rozsah. Nyní vyšetřovatelé tvrdí, že analytici podezírají nadřízené ze zpravodajského velitelství, že měnili závěry týkající se řady témat, včetně stavu irácké armády a úspěchu náletů proti "islámskému státu". Revize měly vést k pozitivnějšímu obrázku předloženému Bílému domu, Kongresu a dalším zpravodajským agenturám.

"Vysocí zpravodajští důstojníci staví všechno na hlavu," prohlásil jeden z analytiků pod podmínkou anonymity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6124

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015