Lídr německých Zelených varuje před občanskou válkou v Turecku

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Lídr německých Zelených Cem Özdemir varuje před občanskou válkou v Turecku, poté co navštívil pohraniční město Cizre obléhané v minulých dnech tureckou armádou. Özdemir, který je sám potomkem tureckých emigrantů, prohlásil, že byl "šokován" tím, co viděl.

Cizre bylo devět dní odříznuto od světa, když v něm turecké ozbrojené síly bojovaly s povstalci. Özdemir je včera navštívil a vyzval obě znepřátelené strany, aby složily zbraně, než dojde k další eskalaci konfliktu.

"Tento nynější konflikt má ... potenciál vtáhnout Turecko do občanské války," prohlásil lídr v pohraničním městě na jihovýchodě země. "Existují určité známky ukazující na to, že konflikt začíná zasahovat obyvatelstvo."

Özdemir obvinil turecké jednotky, že v bojích s povstalci z organizace PKK nasadily těžké zbraně, a řekl že byl "šokován" škodami, které vojenská operace ve městě způsobila.

"Neexistuje nic, co by mohlo ospravedlnit použití těžkého dělostřelectva proti civilistům," prohlásil lídr.

Kurdská lobby obviňuje turecké jednotky z vážného porušování lidských práv. Turecké úřady ve městě během obléhání vyhlásily zákaz vycházení. Trval devět dní počínaje 4. zářím.

Özdemir vyjádřil obavu, že by probíhající krize mohla ohrozit tureckou demokracii. Podle něj se prezident Erdogan před listopadovými volbami snaží vyhrocením situace zvýšit klesající podporu náboženskokonzervativní vládní strany AKP.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6527

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2015