Británie připravuje letecké údery v Sýrii a požaduje postupný Asadův odchod z funkce

10. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Downing Street připravuje novou strategii pro Sýrii. Její součástí budou omezené letecké údery proti "řídícím mozkům" Islámského státu a obnovená diplomatická ofenzíva, která bude požadovat, aby po přechodném půlročním období prezident Assad odešel z funkce.

Premiér Cameron si je vědom, že před dvěma lety Dolní sněmovna hlasováním odmítla dovolit plné britské vojenské angažmá v Sýrii, a tak jeho ministři argumentují, že plánují pouze omezené letecké údery proti "teroristické hrozbě", které také posílí demokraticky zvolenou vládu v Iráku.

Před jakýmkoliv dalším rozšířením vojenských akcí Cameron požádá parlament o schválení. Dodal: "Musíme být součástí mezinárodní aliance, která konstatuje, že potřebujeme pro Sýrii takový přístup, který tam vytvoří vládu, která se stará o své občany. Asad musí odejít, Isil musí odejít. To bude vyžadovat nejen peníze, nejen hospodářskou pomoc, nejen diplomacii, ale občas i tvrdou vojenskou sílu."

Britská vláda má tři cíle, jejichž prosazení bude obtížnější, pokud bude, jak je pravděpodobné, do čela Labouristické strany zvolen levičák Jeremy Corbyn. Jsoou to:

- Vojenský cíl: porážka Islámského státu

- Politický cíl: posílení irácké vlády

- Diplomatický cíl: Pomoci vytvořit novou iniciativu v Sýrii, se souhlasem Ruska a Číny, jejímž cílem by bylo vytvoření vlády národní jednoty. Ve snaze získat Rusko a Čínu na svou stranu, Británie a Západ by navrhly půlroční přechodné období, během něhož by Asad zůstal u moci, ale jeho tajná policie by byla zrušena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6542

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015