Orbán: "Nejsou to uprchlíci, ale ekonomičtí migranti. Ohrožují evropské křesťanské hodnoty"

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová oznámili, že budou energicky prosazovat v rámci EU povinný systém rozdělování uprchlíků podle kvót. Hollande uvedl, že Francie přijme 24 000 uprchlíků. Merkelová uvolní šest miliard euro na pomoc uprchlíkům v jednotlivých regionech Německa. Do Německa přes víkend přišlo 18 000 lidí. Merkelová nedává žádný limit na počet uprchlíků. Avšak rakouský kancléř Werner Faymann varoval, po nedělních rozhovorech s Merkelovou a Orbánem, že se Rakousko "postupně vrátí k normálu" a nebude vpouštět na své území přes hranici lidi bez dokumentů.

V rozhovoru pro rakouskou televizi varoval maďarský premiér Viktor Orbán, že do Evropy přijdou "miliony" lidí, pokud bude pokračovat německá politika otevených dveří, a kritizoval Rakousko, že nebrání uprchlíkům v přístupu na své území. Tvrdil také, že uprchlíci přicházející do Evropské unie přes Balkán nejsou nijak ohroženi, ale jsou to imigranti, které láká německý způsob života. Krize podle Orbána vytvoří "nesnesitelné finanční břemeno pro EU" a ohrozí "křesťanské hodnoty Evropy".

Maďarsko plánuje v nadcházejících dnech zcela blokovat přístup do země pro uprchlíky. Vyvolává to obavy, že v Srbsku proto vznikne nebezpečná zácpa, jak tisíce lidí pokračují ve své nebezpečné cestě přes Balkán do severní Evropy.

Orbán charakterizoval Maďarsko jako "černou ovci" EU a otevřeně kritizoval plán EU na povinné zavedení uprchlických kvót.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6669

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015