Německo se připravuje přijmout 10 000 uprchlíků

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty


- 6500 uprchlíků se už dostalo do Rakouska
- Itálie znovu požaduje potřebu jednotných azylových předpisů
- Maďarsko opakovaně odmítalo nabídky pomoci od UNHCR pro uprchlíky u budapešťského nádraží Keleti
- Maďarsko už další autobusy pro přepravu uprchlíků poskytovat nebude
- Na nádraží Keleti nastupují stovky lidí do vlaku, o němž doufají, že pojede k rakouské hranici.
- Maďarsko zavedlo zákon, který trestá pokus o vstup na jeho území vězeňským trestem
- Fotbalový klub Real Madrid věnuje milion euro pro uprchlíky, kteří přicházejí do Španělska. Obdobné nabídky udělaly kluby Bayern Munchen a Celtic.
- Brit Tom Radcliffe, který založil crowdfundingovou sbírku pro uprchlíky v Calais a doufal, že vybere 1000 liber, dostal od občanů celkem 47 000 liber
- Worldwide Tribe, skupina přátel z města Tunbridge Wells v Kentu vybrala pro uprchlíky prostřednictvím Facebooku 124 000 liber. Ustavila se nyní jako nevládní organizace na pomoc uprchlíkům
- Konvoj 20 britských vozidel veze dnes z Británie hmotnou pomoc uprchlíkům v Calais v hodnotě 6000 liber
- 11 procent britských občanů je ochotno ubytovat uprchlíky ve svém domě či bytě, zjistil průzkum veřejného mínění organizace YouGov
- Druhý uprchlický pochod vyšel z Budapešti
- Britský parlament bude o krizi debatovat ve středu
- Britské komunální úřady požádaly o mimořádné fondy pro uprchlíky
- Finský premiér nabídl uprchlíkům svůj dům

- Německá policie provedla domovní prohlídku v domě šestadvacetiletého Berlíňana, který údajně na Facebooku oslavoval, že se v Turecku utopil tříletý Aylan Kurdi. Muž je vyšetřován za "difamaci památky mrtvého a za vyvolávání nenávisti". Německé úřady tvrdě zasahují proti ultrapravicovým extremistům na sociálních sítích, kteří vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům. Berlíňan čelí tříletému trestu vězení.

Další pěší pochod se vydal z Budapešti do Rakouska:

- Teta Aylana Kurdiho, tříletého chlapečka, který se utopil v Turecku, stále doufá, že se jí podaří zbytek rodiny přivézt do Kanady. V slzách sdělila Tima Kurdi reportérům před svým domovem v Coquitlamu v Britské Kolumbii, že chce přivést svého bratra Abdullaha a další sourozence do Kanady, kde žije už dvacet let. Abdullah, který v pátek v Kobani pohřbil oba své malé syny a manželku, však není dosud schopen opustit své syrské rodné město. Tima Kurdiová uvedla, že příchod do Kanady je pro její příbuzné "jedinou možností". Rodina utíká ze Sýrie, kde Islámský stát usekl jednomu jejímu příslušníku hlavu.

- V sobotu dopoledne nastupovali uprchlíci v rakouském pohraničním městě Nickelsdorfu do vlaků, směřujících do Vídně. Vlaky z Nickelsdorfu odjíždějí každou půlhodinu, aby odvezly celou vlnu uprchlíků do rakouského hlavního města, kde zamýšlení přesednout do vlaků do Německa. Podle rakouských úřadů během soboty přicestuje do Vídně asi 3000 lidí.

- - Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeon oznámila utvoření humanitární jednotky, která bude koordinovat reakci Skotska na uprchlickou krizi. V čele jednotky bude stát skotský ministr pro mezinárodní rozvoj Humza Yousaf, který zkoordinuje organizace z celého Skotska. "Skotsko už má dobře fungující struktury pro integraci žadatelů o azyl a jsme připraveni přivítat náš spravedlivý podíl lidí, prchajících před pronásledováním," uvedla a dodala, že vládní jednotka bude také koordinovat vlnu pomoci od skotských občanů. Sturgeonová byla fotografií mrtvého Aylana Kurdiho pohnuta k slzám a důrazně žádala londýnskou vládu, aby začala uprchlíkům intenzivněji pomáhat.

- Před Kings College v Cambridgi se v sobotu dopoledne konala prouprchlická demonstrace asi 250 lidí.

- Katie Whyte, jejíž petici na stránkách britské Dolní sněmovny podepsalo už více než 400 000 lidí, a stala se tak nejčastěji podepisovanou peticí, požaduje, aby britská vláda vytvořila systém, který by umožnil Britům přijímat uprchlíky do svých domovů. Kritizovala Davida Camerona, že reakce britské vlády je nedostatečná a že Británie musí následovat příkladu Německa.

Další podrobnosti v angličtině a množství fotografií ZDE

0
Vytisknout
6339

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015