Britové se rozhodli začít ve velkém pomáhat lidem prchajícím před válkou a terorem na Blízkém východě

4. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Charitativní organizace a místní skupiny zaznamenaly vlnu občanského zájmu a podpory. Mnoho lidí vyjadřuje rozhořčení, že britská vláda nepomáhá

Zatímco politikové debatují o tom, zda by měla Británie přijmout nějaké uprchlíky ze Sýrie, britská veřejnost se rozhodla, že se už s pomocí nedá dál čekat.

Den poté, co byly zveřejněny šokující fotografie Aylana Kurdiho, tříletého syrského chlapečka, jehož mrtvé tělo vyplavilo moře na turecké pláži, desetitisíce Britů po celé zemi začaly podepisovat petice, poskytovat finanční dary nevládním organizacím, připravovat kamiony se zásobami, které dovážejí do uprchlického tábora v Calais, a nabízet, že ubytují uprchlíky ve svých domovech.

Několik velkých britských charitativních organizací zaznamenalo velký nárůst v telefonátech a emailech od lidí, kteří se dotazují, jak by mohli pomoci. "Počet hovorů a emailů za posledních 24 hodin vzrostl o 70 procent," uvedla Caroline Anningová z organizace Save the Children. "Většina lidí chce něco dát dětem uprchlíků: peníze, čas, oděvy nebo potraviny. Nejen britská vláda, ale i evropští politikové se k této krizi obrátili zády. Teď vidíme důsledky."

Migrant Offshore Aid Station (MOAS), jejíž nezávisle provozované záchranné čluny zachránily ve Středozemním moři už více než 10 000 životů, uvedla, že finanční dary v její prospěch stouply za posledních 24 hodin patnáctkrát. Lidé věnovali celkem 150 000 liber, tedy 5,7 milionů Kč. "Lidé říkají, že už nechtějí stát v nečinnosti," konstatoval ředitel organizace Martin Xuereb. "Všichni začínáme stále více rozumět tomu, že za každou statistikou, za každým číslem je život - život, který má matku, otce, sourozence, prarodiče."

Známému dětskému spisovateli Patricku Nessovi lidé za pouhých pět hodin dali 60 000 liber (2,3 milionů Kč), protože napsal, že "se proti této krizi musí něco udělat" a přislíbil, že když lidé dají 10 000 liber, on sám dá také 10 000.

Mnoho místních sbírek na uprchlíky daleko překonalo svůj cíl. Hospoda Coach and Horses v londýnském Soho si dala za úkol vybrat 5000 liber "abychom poskytli uprchlíkům v Calais slušné jídlo, protože britské hodnoty jsou respekt, důstojnost, laskavost" - a do čtvrtka večer se tam vybralo téměř 7000 liber. KentforCalais, místní iniciativa v městě Gravesend, chtěla vybrat 1000 liber a vybralo se 10 000.

Petici na oficiálním serveru britského parlamentu, požadující, aby Británie přijala spravedlivý podíl uprchlíků, podepsalo jen ve čtvrtek 100 000 lidí, takže celkový počet podpisů dosáhl 200 000. (V pátek v poledne byl počet podpisů pod parlamentní petici 361 939.) Jinou petici na Change.org, požadující, aby ministryně vnitra Theresa Mayová poskytla "okamžité přístřeší uprchlíkům prchajícím před válkou a násilím", podepsalo dalších 200 000 lidí.

Tisíce lidí přislíbily, že si vezmou syrské do svých měst, a úspěšně zlobovaly místní úřady v Glasgow, v Birmingamu, v Kingstonu a v Edinburku, aby každě město poskytlo útočiště aspoň padesáti uprchlíkům.

Iniciativu, kterou vytvořily organizace Citizens UK a Avaaz, podpořilo více než 2460 lidí, včetně lékařů, učitelů, sociálních pracovníků, psychoterapeutů a komunitních organizátorů, kteří všichni nabídli praktickou pomoc při ubytovávání uprchlíků.

Mnoho menších skupin sbírá peníze a nabízí praktickou pomoc uprchlíkům v Calais. Organizace, které tam pracují, konstatují, že tam přijíždí množství lidí z Británie a z řady dalších evropských zemí s kamiony a automobily plnými zásob. James Fisher z Calaid konsatatoval, že v Calais je nyní tolik pomoci, že je to značně obtížné koordinovat.

Britský deník Guardian píše ještě o celé řadě dalších aktivit na pomoc uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5988

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015