Dodávky zbraní z ČR do blízkovýchodních konfliktů z ní dělají spoluviníka

Jak se ČR aktivně podílí na podpoře uprchlické krize

3. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Válečná řež v Jemenu tuto zemi cupuje na kousky a na obzoru se rýsuje další katastrofa nedozírných rozměrů. Hlavní „zásluhu“ na tomto stavu má koalice vedená Saúdskou Arábií, již vojensky podporuje Obamův kabinet. Nepřímý díl viny na tom, že jsou milióny obyčejných Jemenců lapeny v katastrofálních a nehumánních podmínkách, nese i Česká republika, neboť loni vyvezla do Saúdské Arábie (a dalších tuze represivních režimů, jako je příkladně Egypt) rekordní množství zbraní ZDE, a ta je hlavním strůjcem válečného neštěstí právě v Jemenu.

Před pěti měsíci zahájil Rijád a spol. vojenskou intervenci, převážně ze vzduchu, aby pacifikoval vzbouřené Hútije, jež považuje za destabilizační prvek Íránců, přičemž však bylo usmrceno více než 4 500 osob ZDE. Co na tom, že kvůli Saúdy řízené blokádě této nejzbídačenější blízkovýchodní země nepronikne do země doslova ani myš, natož vojenské zásilky z Teheránu?

Podle zprávy Amnesty International ZDE se v Jemenu všichni válčící aktéři mohli dopustit válečných zločinů. To je ovšem trochu mírně zaobalené prohlášení, když si uvědomíme, že koalice vedená Saúdy bombarduje hustě obydlené čtvrti, kde umírají desítky civilistů, jak se ostatně píše v téže zprávě. K prozatím největšímu masakru došlo 24. července, kdy bylo při koaličních náletech v provincii Taíz usmrceno více než 120 civilistů, jak vyplývá ze zprávy Associated Press ZDE.

Přinejmenším 80 procent populace, lapené mezi vzdušnými útoky a pozemními boji, tedy 19,2 miliónu lidí potřebuje humanitární pomoc, jelikož saúdskoarabská blokáda zahrnuje i dodávky potravin, léků a paliva. Rijád a spol. při svých útocích používá i zakázanou kazetovou munici, již jí dodává Bílý dům ZDE. Při těchto smrtonosných náletech přišly o život nebo byly zraněny desítky obyčejných Jemenců.

Nasazení masivní vojenské síly v Jemenu arabskou koalicí navíc posiluje místní odnož Al-Káidy, která v nastalém válečném chaosu a zmaru jaksi „restartovala“ své síly a byla schopna dosáhnout jistých územních zisků. Před tímto nepochybně zhoubným jevem už v dubnu varovali někteří čelní představitelé Obamova kabinetu, především pak ministr obrany Ashton Carter ZDE. Carter by však měl v prvé řadě pochopit, že vojenská podpora Bílého domu Rijádu a spol. rozmach káidistického fenoménu nejen v Jemenu přímo posiluje, což do budoucna představuje velice neblahý a nebezpečný trend.

Jak ukazuje aktuální zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO), mapující poměry v této válkou paralyzované zemi, kde před zahájením intervence musela více než polovina jejích obyvatel vyjít s méně než dvěma dolary na den, v nejobydlenějších částech Jemenu hrozí vypuknutí epidemie horečky dengue ZDE. WHO apeluje, aby byl okamžitě vytvořen humanitární koridor pro více než tři milióny lidí, kterým je nutné posílat léky.

A jak s tímto souvisejí uprchlíci? Na Jemenu názorně můžeme vidět, jak vznikají naprosto otřesné podmínky pro obyčejné lidi, kteří, kdyby nebylo nehumánní saúdskoarabské blokády, by po statisících či rovnou miliónech opouštěli své domovy a vydali se na životu nebezpečnou pouť do zemí, kde žádné větší konflikty nehrozí, tedy i do států Evropské unie. A jak s tím souvisí Česká republika, jejíž vrcholný představitel tyto a další nešťastníky odmítá, ve vulgární a populistické snaze udržet „svou“ zemi bezpečnou?

České zbrojovky, potažmo Česká republika, se na chaosu a zmaru na Blízkém východě přímo podílejí vytvářením nestabilních zón, odkud přirozeně utíkají obyčejní lidé do míst, kde jim a jejich rodinám nehrozí smrt. Čeští zbrojaři zvýšili meziročně vývoz zbraní na Blízký východ o 200 procent - na víc než 3 miliardy korun. Šéf přeloučské zbrojovky SVOS Štěpán Černý prohlásil: „Je to stabilní trh, protože jak tady jeden konflikt odezní, druhý vypukne ZDE“. Jinými slovy - Blízký východ je přímo obchodní bonanzou pro české zbrojaře, již na děsivé následky svého byznysu nehledí.

Průměrný Čech, který hází veškerou vinu na rozpoutání takzvané uprchlické krize na Američany (byť je nepochybně pravdou, že Washington tuto lví zodpovědnost na destabilizaci rozsáhlého území počínaje Magrebem a konče Pákistánem skutečně má), rozšafně odmítá přijmout podíl viny Čechů - on přece žádné zbraně do vroucího blízkovýchodního kotle neposílá! Tento jakoby z višně spadlý argument ale selhává, neboť 70 až 80 procent Američanů de facto nemá vliv na chod své vlády, a už vůbec ne na její blízkovýchodní politiku ZDE.

Skutečným problémem jsou mocenské aparáty a s nimi kooperující zbrojařské koncerny a lobbisté; je třeba i v našem případě pochopit, že ČR nese svůj díl zodpovědnosti na vyvolávání konfliktů v horkých oblastech, odkud prchají milióny nešťastných bytostí. Poskytnout jim pomoc je tedy naším morálním imperativem.

0
Vytisknout
8554

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2015