OSN vyšetří nasazení chemických zbraní v Sýrii

28. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun sdělil Radě bezpečnosti, že plánuje zřídit tříčlenný tým s cílem vyšetřit údajné chemické útoky v Sýrii.

Cílem šetření má být určit, kdo nese odpovědnost za použití chemických zbraní v syrské občanské válce, která trvá již čtyři roky. Úspěch je podmíněn spoluprací všech stran konfliktu, uvedl generální tajemník.

Dopis určený RB OSN uvádí, šetření povede Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Cílem je "identifikovat" pachatele a spolupachatele nasazení chemikálií v boji, včetně chlóru a dalších toxických chemikálií.

Na šetření bude dohlížet podtajemník OSN a dva Pan Ki-munovi zástupci. Jména nepadla. Dopis Radě je odpovědí na rezoluci ze 7. srpna vyzývající k vyšetřování.

Šetření bude mít roční obnovitelný mandát. Syrská vláda i opoziční skupiny popírají použití chemických zbraní. Západní mocnosti tvrdí, že útoky provádí syrská vláda, včetně útoků chlórem. Asadovy úřady a Rusko obviňují opozici.

Sýrie v roce 2013 souhlasila se zničením chemických zbraní pod hrozbou americké intervence. Od té doby však byly zjištěny "systematické a opakované" útoky chlórem, avšak vyšetřovatelé neměli mandát připsat odpovědnost pachateli. Další vyšetřování OSN zjistilo opakované nasazení sarinu.

Nasazení chlóru jako zbraně je zakázáno Úmluvou o chemických zbraních z roku 1997, k níž se Sýrie připojila v roce 2013. Chlór se po vdechnutí v plicích mění na kyselinu chlorovodíkovou a může způsobit smrt.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7333

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2015