Ukrajina se obává nového velkého vojenského útoku z Ruska

16. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Vojenské úřady na Ukrajině jsou přesvědčeny, že počet ruských vojáků na ukrajinsko-ruských hranicích stoupl na více než 50 000. Obávají se velké eskalace vojenského konfliktu na východní Ukrajině, píše britský list Independent.

Podle analýzy ukrajionské Národní bezpečnostní a obranné rady je na Ukrajině téměř 9000 příslušníků ruských federálních ozbrojených sil. Ostatní jsou rozmístěni v sousedním městě Rostov na Donu, kde jsou také mechanizované útočné jednotky a velitelské komunikační systémy.

Mark Galeotti, profesor globálních studií na Newyorské univerzitě, konstatoval, že z důkazů, které shromáždila ukrajinská Národní bezpečnostní a obranná rada, vyplývá, že se Rusko připravuje k možné obnovené ofenzívě. "Ještě podstatnější než zvýšení počtu ruských vojsk je kolonizace Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky velitelskými strukturami ruských důstojníků v činné službě v ruské armádě a v ruských tajných službách," dodal profesor Galeotti. Varoval, že kdyby seruská armáda a proruští separatisté pokusili provést invazi na další, západnější území Ukrajiny, potenciálně by to mohlo znamenat "Třetí světovou válku".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8254

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015