"Hitler byl angloamerický agent"

14. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Adolf Hitler byl instalován v Německu u moci jako součástí anglo-amerického spiknutí. CIA plánuje v nadcházejících pěti letech totální válku proti Rusku, vedenou z ukrajinského území, a světu natolik dominují ženy, že se nyní dokáží rozmnožovat bez mužského spermatu.

Všechna tato "fakta" najdete v "literatuře faktu", která se prodává v moskevském Domu knigy. Jeho police jsou plné knih s nejextremističtějšími konspiračními teoriemi a v době, kdy jsou vztahy mezi Západem a Ruskem na bodu mrazu, jsou geopolitické konspirační teorie populárnější než kdy předtím.

Největší množství knih v oddělení současné politiky je věnováno nedávným událostem na Ukrajině. "Tragedie Ukrajiny: Koncentrační tábor namísto ráje" je sbírka esejů o Ukrajině od skupiny autorů. Jeden z nich charakterizuje Rusko jako "hlavního odpůrce nové dehumanizace lidstva", kterou podporuje Washington, a argumentuje, že Ukrajina je nakažena "duchovní nemocí AIDS".

Události na Ukrajině nepředstavují pouze "duchovní úpadek a celonárodní šílenství", jak se tvrdí v knize "Ukrajinská chiméra: Konečná etapa protiruského projektu". Podle knihy jsou prý logickým vyústěním západního projektu, který trvá 150 let a jeho cílem je proměnit Ukrajinu v odrazový můstek k útoku na Rusko ze Západu.

Trvalé protiruské spiknutí je také běžným tématem knih od Nikolaje Starikova, dosud obskurního autora, který se stal celebritou po založení Antimajdanského hnutí, které se snaží zabránit jakýmkoliv pouličním protestům v Rusku. V Rusku se nyní prodávají desítky jeho knih.

V jedné jeho knize nazvané Chaos a revoluce: zbraň dolaru Starikov vysvětluje, jak všechny světové konflikty vyvolávají Spojené státy na obranu své měny. To je v ruském politickém diskursu běžné téma, ale Starikov jde dál:

"Washington a Londýn potřebují hlupáky, aby za ně bojovali, protože nechtějí bojovat samy. Proto v roce 1933 instalovaly u moci Adolfa Hitlera. Potřebujete osobu, která začne válku, bude ochotna páchat zločiny a prolévat krev. Je to stejné dnes. Potřebují šílence, který zahájí novou světovou válku, aby zachránil dolar."

Tento týden vydal Vladimír Jakunin, ředitel ruských železnic, muž velmi blízký Putinovi, článek, v němž tvrdí, že brzo dojde k třetí světové válce, v níž bude bojovat "globální finanční oligarchie" proti lidu. Jakunin obvinil Spojené státy, že se pokoušejí zavést globální politickou hegemonii prostřednictvím triumfu konzumerismu a uvedl, že nová válka bude "molekulární válkou".

Sergej Naryškin, mluvčí dolní komory ruského parlamentu, nedávno taky napsal článek, v němž obviňuje USA z nejrůznějších provokací, a Nikolaj Patrušev, mocný šéf ruské Bezpečnostní rady a bývalý šéf bezpečnostních služeb nedávno zaznamenal, že existují důkazy, že Spojené státy chtějí zničit Rusko. Citoval bývalou americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou, že Sibiř a ruský Dálný východ ve skutečnosti Rusku nepatří. Jediným problémem je, že Albrightová to nikdy neřekla: ta slova pocházejí od jasnovidce, který měl v devadesátých letech vazby na Kreml a který měl ve zvyku upadnout do transu a tvrdit, že při tom komunikuje s Albrightovou.

"Všechny tyto konspirační teorie jsou víceméně normální pro zemi v procesu přechodu, která prošla politickou, hospodářskou a morální krizí," argumentuje politický analytik Alexej Makarkin. "Pokud strávíte dětství, kdy vám tvrdili, že marxismus-leninismus je jedinou pravou filozofií a pak jste zjistili, že je to nesmyl, není divu, že začnete podezřívat, že i všechno ostatní, co jste si mysleli o světě, může být trik."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9799

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015