Channel Four News:

Uprchlíci na ostrově Kos: Ta druhá řecká krize

14. 8. 2015

čas čtení 4 minuty





Moderátor: Řecký ostrov Kos, normálně spojovaný s dovolenými, je nyní v ohnisku pozornosti v důsledku tisíců uprchlíků, kteří tam přijíždějí, hlavně ze Sýrie. Řecké úřady jsou kritizovány, že 2000 lidí muselo stát frontu na registraci dlouhé hodiny na rozpáleném fotbalovém stadionu bez přístupu k vodě ani k záchodům. Řecká vláda nyní objednala velkou výletní loď, která se stane plovoucím registračním střediskem. Paraic O'Brien je na ostrově Kos. Paraicu, slyšíte mě?

Paraic O'Brien: Nic nesymbolizuje --- Ano, slyším. Omlouvám se, je to tady teď trochu živější. Nic nesymbolizuje řeckou imigrační krizi tak výmluvně, jako tento fotbalový stadion zde na ostrově Kos. Viděli jsme tady za několik poslední dnů scény více než tisíce imigrantů, uzamčených na tom stadioně. Omdlévali, z horka, měli hlad. A byl to alarm pro řeckou vládu tady. Nevím, jestli to vidíte, ale zdá se, že se tu před stadionem odehrává něco v sedě. Odcházejí stranou, abychom to mohli vidět. A když mluvíme o symbolismu, ta zelená vrata nyní představují pro mnoho lidí práh, možný krok do srdce Evropy.

V Řecku v roce 2015. Unavené, žiznivé malé děti. Natlačené na stará rezavá vrata Evropy. Vstup na starý fotbalový stadion na ostrově Kos se stal provizorním registračním střediskem pro nové příchozí ze Sýrie. Poslouchají, zda se závora otevře a dav se tlačí kupředu. Hrstka lidí se dostane dovnitř, aby dostali kus papíru, který jim umožňuje, aby se vydali na cestu do Atén.

Reportér: Tak takhle to v podstatě funguje. Asi každou hodinu se otevřou vrata, vyjde, jak vidíte, pořádková policie, vpustí nejprve dovnitř pět rodin, většinou ženy a děti, z této strany, a pak pět mužů z této strany. Je to azylový systém podle řeckého stylu.

A je to zlepšení. Takto to vypadalo na stadionu včera.

Julia Kourafa, Médicines sans Frontiers: "Viděli jsme lidi, jak je k nám přinášejí. Úplně v bezvědomí. Kvůli situaci a napětí a horku. Pro mě, já jsem si nemohla ani představit, že v mé vlastní zemi, já jsem z Řecka, že s lidmi, uprchlíky, rodinami, dětmi, starci, bude zacházeno takto nelidským způsobem.

Reportér: Podle OSN došlo k nárůstu imigrantů přicházejících do Řecka ve srovnání s loňskem o 750 procent. To je statistika. Toto je scéna na Kosu včera večer. Znamená to, že mořská pláž na ostrově Kos se stala jedním obřím neformálním uprchlickým táborem.

Chci vám ukázat, jak to tady vypadá. Vstup na stadion je tady přes ulici. Tam ta zem za mořským průlivem, to je Turecko. Velmi blízko. Přijeli na člunech a teď jsou všude na promenádě. Stovky lidí, stovky rodin.

V přední linii, hned u stadionu, se hovoří o větším politickém kontextu. V řeckém parlamentu probíhá debata před večerním hlasováním ohledně záchranného balíčku.

Maria Patoulis, místní obyvatelka: Nemocnice je bez lékařů. Protože nejsou peníze. Takže jak můžete pomáhat všem těm lidem, když nemáte peníze na pomoc vlastním lidem.

Reportér: Pak se rozšíří zpráva, že řecká vláda nějaké peníze dala dohromady. Ukazuje se, že najala tuto výletní loď, kam se dá ubytovat 2500 migrantů. Přistane na Kosu zítra. Obří registrační středisko.

Řecká krize znamená něco jiného pro tyto lidi. Když mluví o záchraně, jde jim o záchranu z potápějící se lodi. Když mluví o nedostatku, jde jim o to, aby mohli dát pitnou vodu nejdříve dětem.

Tato skupina lidí za mnou právě dostala informace o té lodi. Je tu spousta očekávání ohledně té lodi, ale policie také varuje, že dát dohromady různé národnosti můpže vyvolat zítra konflikty. Doufejme, že se to nestane.

0
Vytisknout
9458

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015