V Ekvádoru se demonstruje proti “diktatuře” Rafaela Correy

14. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Demonstranti vyšli do ekvádorských ulic, aby protestovali proti úpravám ústavy, které mají umožnit levicovému prezidentovi až čtyři funkční období. Correa se nechal slyšet, že pokus o paralyzování země generální stávkou selhal.

Correa je ve funkci od roku 2007 a stále častěji bývá kritizován za ústavní reformu, která by mu umožnila kandidovat znovu v roce 2017.

Nespokojenost posílilo oslabení ekonomiky v důsledku klesajících cen ropy.

Indiáni, kteří jsou zvlášť hlasitými kritiky, zablokovali silnice v šesti ze čtyřiadvaceti provincií, včetně Panamerické dálnice vedoucí do Peru.

“Vyhlásili jsme povstání. Correa u nás upadl v nemilost. Už nás nezastupuje,” prohlásil lídr protestů Carlos Perez, jeden z desítek domorodých Ekvádořanů, kteří cestovali 800 km do hlavního města Quita.

“Nepřejeme si nekonečné znovuzvolení, protože to by skončilo diktaturou,” řekl Perez novinářům.

Nicméně dopravní, vzdělávací a zdravotnické služby fungují normálně, navzdory výzvě ke generální stávce.

Na protesty dohlíží policisté, včetně 5 000 nasazených v ulicích hlavního města.

Před prezidentským úřadem proběhly provládní demonstrace, když Correa prohlásil, že by se protesty mohly zvrhnout v puč.

Dvaapadesátiletý politik býval nejpopulárnějším ekvádorským prezidentem za mnoho dekád, stavěl nemocnice, školy a silnice a zvyšoval sociální výdaje.

Jeho pokusy změnit ústavu, aby mohl zůstat u moci, však narazily na značný odpor, ačkoliv v Kongresu má pohodlnou většinu a může ústavní zákon schválit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6652

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015