Motoristé v lesích a dodržování zákonů

11. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Jako člověk, kterému jde o dodržování zákonů ČR, se mnohem více bojím těchto lidí než jakýchkoli imigrantů nebo muslimů. Práce, kterou člověk musí vynaložit na to, aby mnozí Češi dodržovali základní zákony, o slušnosti nemluvě, a neničili své lesy a svou krajinu vůbec, stejně tak jako lhostejnost většiny obyvatel ČR k veřejnému zájmu a veřejnému angažování se za vyšší kvalitu veřejného prostoru a prostou zákonnost, jsou něčím mnohem více alarmujícím a o shnilé podstatě naší společnosti vypovídajícím než uměle a účelově vyvolaná hysterie kolem imigrantů a muslimů.

Vjezd motorových vozidel do lesů je v České republice zakázaný několika zákony. Jde o tyto zákony:

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly.

Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Přesto – jako i s jinými zákony v tomto státě – určití lidé zákaz nedodržují a v době, kdy jsem v našich lesích na Ježníku u Krnova motoristy nefotil a neposílal fotky Policii ČR, která pak zahajovala přestupková řízení, to bylo u nás jako na autodromu: motorky, automobily, čtyřkolky.

Tady jsou některé mé starší články včetně alba fotek na rajče.idnes.cz:

Automobil v ježnickém lese

Fotografujte ničení lesa motorkáři a posílejte snímky policii

Motorkáři v ježnických lesích

Krnovské lesy opět ničí motorkáři

a href="http://boriscvek.rajce.idnes.cz/Motoriste_v_jeznickych_lesich" target="_blank">Album fotek motoristů v našich lesích

V posledních dvou letech se díky mé snaze v tomto směru stalo z našich lesů klidné místo, kterým projede jenom jednou za čas nějaké motorové vozidlo (a většinou legálně s povolením). Přesto se stále najdou případy, které šokujícím způsobem připomenou temnou minulost. Dnes (10.8.2015) jsem slyšel motorku na silnici, jak míří nahoru k autobusové točně, a doufal jsem, že nebude pokračovat do lesa. Vždyť je tam přímo závora, která vjezd do lesa jasně zakazuje. Když ale motorista závoru objel a do lesa vjel, vyfotil jsem ke svému překvapení muže středních let s malým dítětem v klínu, který se u protizákonného jednání, jímž do okolního lesa vnesl odporný hluk a zápach, usmíval jako měsíček na hnoji.

Musím říci, že jako člověk, kterému jde o dodržování zákonů ČR, se mnohem více bojím těchto lidí než jakýchkoli imigrantů nebo muslimů. Práce, kterou člověk musí vynaložit na to, aby mnozí Češi dodržovali základní zákony, o slušnosti nemluvě, a neničili své lesy a svou krajinu vůbec, stejně tak jako lhostejnost většiny obyvatel ČR k veřejnému zájmu a veřejnému angažování se za vyšší kvalitu veřejného prostoru a prostou zákonnost, jsou něčím mnohem více alarmujícím a o shnilé podstatě naší společnosti vypovídajícím než uměle a účelově vyvolaná hysterie kolem imigrantů a muslimů.

0
Vytisknout
7943

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2015