Když si představíte, že něčeho jste snědli hodně, sníte toho daleko míň než normálně

30. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

V oblíbeném pořadu televize BBC Trust me, I am a Doctor podnikli se skupinou občanů zajímavý experiment, založený na nejnovějším psychologickém výzkumu. Je možné dokázat se zbavit závislosti na čokoládě, nebo na kouření? Zkoušeli to s čokoládou: Když si představíte, že jste už snědli třicet čokoládových zákusků, sníte čokolády o čtyřicet procent míň, než když si to nebudete představovat. Zřejmě to platí i o dalších zlozvycích, jako je kouření nebo přejídání se.

Jinou zajímavou informací bylo, že slunečnicový olej, který se normálně doporučuje ke konzumaci jako zdravý, se při zahřívání rozkládá na nebezpečné látky aldehydy a neměl by se tedy používat na smažení a pečení. Daleko zdravější je olivový olej, ale kupodivu - na smažení a pečení - také sádlo a máslo.

Je možné vymazáním nebo následnou modifikací vzpomínek vyléčit závislost, třeba na alkoholu? Vědci hlavnímu moderátoru pořadu asociacemi a odpornými drinky znechucovali pivo až na tolik, že ho pak přestal vůbec pít.

Jinou zajímavou informací je, že bradavici zřejmě odstraníte kobercovou lepenkou daleko efektivněji než vypálením dusíkem.

Rakovině se nejlépe vyhnete, když přestanete kouřit a omezíte spotřebu alkoholu. Kuřáci mají padesátkrát větší pravěpodobnost, že onemocní rakovinou než nekuřáci.

Zajímavá a velmi úspěšná je léčba rakoviny virovou imunoterapií. Do rakovinových buněk se naočkuje geneticky modifikovaný virus.

0
Vytisknout
6151

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015