V Calais zahynul tento měsíc při pokusu proniknout do Británie už devátý imigrant

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Chaotické scény kolem přístavu a vjezdu do eurotunelu v Calais vedly v úterý večer ke tragedii: Muž ze Súdánu byl rozdrcen, když se pokoušel naskočit na kamion, jedoucí do Británie. Byla to tento měsíc už devátá smrt imigranta. V úterý se pokusilo do tunelu pod kanálem La Manche proniknout několik stovek uprchlíků. Francie oznámila, že na místo vyšle dalších 120 policistů. Britská ministryně vnitra tvrdila, že se bezodkladně budují ploty, které zaplatila Británie.





Cordelia Lynch: (Od minuty 2.31:) Považují to za svou cestu ke svobodě. Eurotunel to popisuje jako "systematickou invazi". Avšak mezi těmito kolejemi není nic jednoduché. Nálada je tady zdeprimovanější a temnější s každou další smrtí. Přespávají u dálnice a čekají na svou další šanci. Ilia prošel šesti státy, než se sem dostal. Ale čekání pokračuje.

Ilia: Je mi jedno jestli při tom umřu.

Cordelia Lynch: Tato krize jen tak neskončí. A britská ministryně vnitra Theresa May tvrdí, že je zapotřebí urgentních prací.

Theresa May: Měli jsme konstruktivní rozhovory s francouzskou vládou. Francouzská vláda v této věci vyvíjí podstatné úsilí. Spolupracujeme s francouzskou vládou na celé řadě dalších opatření. Ten problém ale nakonec vyřešíme u zdroje. Zajistíme, aby se lidi vůbec nevydávali na cestu.

Cordelia Lynch: Na této straně kanálu La Manche jsou fronty, ale mezi tím najdeme i slitování. Dívejte se na tohoto imigranta, který přelézá směrem ke kamionu, zatímco hovoříme s jeho řidičem.

Řidič: Je mi smutno, že jsou pořád tady. Nemyslím si, že by jim mělo být dovoleno dostat se do Británie, ale něco by se mělo udělat na jejich pomoc.

Cordelia Lynch: V táboře, který se jmenuje Džungle 2, vznikají krátkodobá přátelství. Vládne tady pocit beznaděje a bezmocnosti.

"Spadl jsem z toho vlaku. Nastupoval jsem do něho. Zranil jsem si tvář."

Cordelia Lynch: Tito lidé ze Súdánu se snaží vyrovnat s tím, že včera večer zemřel z jejich skupiny další člověk.

"Je to smutná zpráva. Když jsme se to dověděli, lidi samozřejmě zaváhali, zda se o to mají pokoušet. Ale co můžeme dělat?"

Cordelia Lynch: Nebojíte se o to znovu pokoušet?

"Pokusíme se o to."

Cordelia Lynch: Tento týden dochází k hádkám ohledně čísel. Eurotunel tvrdí, že se do tunelu v pondělí pokusily dostat dva tisíce lidí, dnes defenzívně uváděli, že od ledna zabránili vstupu do tunelu 37 000 osob.

Odhaduje se, že je tady asi 2000 imigrantů. Mnoho z nich, s nimiž jsme mluvili, svědčilo o tom, že se v pondělí pokusilo do tunelu dostat asi 600 osob. Vyvolalo to palcové titulky. Avšak je tady mnoho raněných a mrtvých.

0
Vytisknout
5845

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015