Zisky ruského zbrojařského průmyslu rostou. Navzdory sankcím

29. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Hlavní ruské zbrojařské firmy navzdory západním sankcím a zpomalení ekonomiky v roce 2014 znova zvýšily své zisky. Vyplývá to z nejnovějšího rankingu Defense News Top 100.

Ruské firmy poskočily v žebříčku díky rozšiřování výdajů ruské vlády na zbrojení a rostoucímu exportu, který dosáhl nových rekordů.

Ačkoliv na prvních deseti pozicích zůstávají západní firmy, zisky všech se propadly, protože USA a země NATO omezují své nákupy. Mezitím zisky sedmi umístivších se ruských firem narostly vesměs o desítky procent, když dochází k realizaci Putinova programu přezbrojování v hodnotě 20 bilionů rublů (330 miliard dolarů) a export v roce 2014 dosáhl objemu 13,2 miliardy dolarů. Ruská vláda vloni nakoupila zbraně v ceně 2 bilionů rublů (33,2 miliardy dolarů).

Očekává se, že výdaje dále porostou až do roku 2020, kdy má být program přezbrojení dokončen. Je ale obtížné předpovědět, nakolik se budou zvyšovat. Podle některých analytiků by se růst výdajů mohl zastavit a stagnovat již za rok.

Ruští výrobci vyvážejí zejména do Číny, Indie, Alžírska a Venezuely, takže západní sankce se jich nedotkly.

V žebříčku Defense News se nejvýše umístila společnost Almaz-Antej, výrobce systémů protivzdušné obrany, a sice na 11. pozici, takže si o jednu polepšila. Její zisky meziročně vzrostly o 9,2 miliardy dolarů, neboli o 10,6 %.

Největší vzestup prodělala společnost Tactical Missiles Corporation, která vyrábí rakety vzduch-vzduch. Její zisky vzrostly o 48,6 % a v žebříčku zaujala 31. pozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7597

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2015