Občané Rakouska zvou uprchlíky do svých domovů

21. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprostřed azylové bytové krize v Rakousku vznikla nová iniciativa, v jejímž rámci zvou Rakušané uprchlíky, aby se ubytovali ve volných pokojích v jejich bytech.

Seděli na pohovce ve svém vídeňském bytě a smáli se, když se připravovali, že spolu stráví večer venku ve městě. I když rozhovor vypadal stejný jako mezi jakýmikoliv lidmi, kteří bydlí společně v jednom bytě, toto sdílení bytu bylo trochu nezvyklé.

Uche Daniel, 25, je uprchlík z Nigérie. Seznámil se se svými rakouskými spolubydlícími Patricií Hartlovou a Simone Fidlerovou před čtrnácti dny prostřednictvím iniciativy Flüchtlinge Willkommen (Uprchlíci, vítejte!) - což je organizace, která zve uprchlíky a žadatele o azyl, aby přijali ubytování ve volném pokoji v soukromých bytech rakouských občanů a nemuseli bydlet v uprchlických táborech.

"Divím se, že to nikoho nenapadlo dřív," říká čtyřiadvacetiletá Simone. "Je to přece logické. Lidi musejí spát ve stanech a tady máme tolik volných pokojů."

Jako mnoho evropských zemí, Rakousko se v současnosti potýká s krizí ohledě ubytování pro azylanty.

V první čtvrtině roku 2015 došlo v Rakousku k třemu největšímu vzrůstu počtu žadatelů o azyl v Evropské unii. Rakousko nyní registruje denně až 370 žádostí o azyl, téměř polovina z nich pochází od Syřanů a od Afghánců.

Přijímací střediska jsou plná a některé hostely pro žadatele o azyl jsou kritizovány za nedostatečnou péči.

Mnoho lidí, kteří pracují s žadateli o azyl v Rakousku, poukazují na to, že nejde jen o finanční problém a o problém zdrojů, ale že skutečnost, že pro azylanty se vyčleňují často špatně řízené a izolované nemovitosti je urážkou myšlence integrace.

Organizace Vítejte, uprchlíci, byla založena v Německu před devíti měsíci a letos vznikla i v Rakousku. Jejím cílem je zlepšit životní podmínky pro žadatele o azyl a pro uprchlíky.

Nyní bylo umístěno už přes 70 žadatelů o azyl a uprchlíků do soukromých bytů, nabídnutých majiteli, a další země se mají k iniciativě připojit.

Hostitel často dostává nájemné za uprchlíka od přátel či od rodinných příslušníků prostřednictvím darů, poskytnutých organizaci Vítejte, uprchlíci, anebo do určité míry se používá vládní dotace na umoření nákladů.

Lehkost, s níž se Daniel spřátelil s Patricií a se Simonou - už ho pozvaly, aby s nimi strávil Vánoce - je v kontrastu s problémy ohledně ubytování pro azylanty v Rakousku.

Po registraci ve federálním přijímacím středisku mají být žadatelé o azyl přesunuty do soukromě provozovaného ubytování v jedné z devíti provincií Rakouska. Toto ubytování však není k dispozici, takže uprchlíci musejí setrvávat po dlouhé měsíce v přeplněných přijímacích střediscích.

Aktivisté kritizují rakouskou vládu, že nepomáhá osobám, které v Rakousku získaly azyl, integrovat se do společnosti. Daniel získal povolení k pobytu před čtyřmi měsíci a do tří měsíců si měl najít vlastní ubytování. S tím mu měla pomoci rakouská vláda, avšak žádnou pomoc neobdržel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
20129

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2015