Merkelová utěšovala plačící uprchlickou dívku, která má být deportována

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Řekla ale, že Německo nemůže pomoci všem



V televizním studiu při setkání s mladými lidmi byla Angela Merkelová konfrontována s důsledky své vlastní politiky. Během emocionálního setkání s mladou Palestinkou nevěděla po několik okamžiků, co říct a nebyla schopna řádně dívce vysvětlit, proč bude z Německa deportována.

V televizním pořadu, jehož záznam se virálním způsobem rozšířil po internetu, hladí německá kancléřka rameno vzlykající dívky poté, co jí řekla, že je jen jednou "z mnoha tisíc" uprchlíků, jimž Německo nemůže pomoci.

Televizní pořad se ve středu vysílal z gymnázia v severoněmeckém městě Rostock. Merkelová se tam setkala se skupinou 14 až 17 letých studentů.

Během diskuse, která měla název "Dobrý život v Německu", řekla Reem, Palestinka, Merkelové plynnou němčinou, že ona a její rodina, kteří přijeli z libanonského uprchlického tábora do Rostocku před čtyřmi lety, budou nyní z Německa deportováni.

Reem řekla: "Mám cíle jako všichni ostatní. Chci studovat jako oni... Je to velmi nepříjemné vidět, jak jiní se mohou těšit ze života a já nesmím."

Merkelová reagovala, že to chápe, ale že "politika je někdy tvrdá. Teď jste přímo přede mnou a jste nesmírně sympatická osoba. Ale také víte, že v palestinských uprchlických táborech v Libanonu jsou tisíce a tisíce lidí - a kdybychom řekli, že můžete všichni přijít, my bychom to prostě nezvládli."

Kancléřka pak pokračovala, že doufá, že rozhodování o tom, kdo bude z uprchlíků deportován, bude brzo urychleno. Ale byla nucena zastavit se uprostřed věty, a řekla "Panebože!" když viděla, že Reem pláče. Přistoupila k dívce a začala ji hladit po rameně, řekla jí: "Byla jsi opravdu dobrá. Vím, že je to pro tebe těžké a prezentovala ses v situaci, v níž je mnoho lidí, nesmírně dobře."

Mnoho Němců se obává, že příliv uprchlíků nezvládnou. V posledních týdnech bylo podpáleno několik domovů pro uprchlíky a o víkendu někdo dvakrát střílel na byt uprchlíků nedaleko Lipska. Policie uvedla, že útoky jsou motivovány xenofobií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7634

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2015