Analyzujeme MMF: Dohoda o Řecku je k ničemu, odchod Řecka z eurozóny pravděpodobností

15. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Řecký parlament schválí dohodu z Bruselu, Syriza pro ni bude hlasovat, informuje Paul Mason z Atén. ALE: Z varování Mezinárodního měnového fondu vyplývá, že nedělní dohoda z Bruselu je k ničemu. Řecko potřebuje masivní odepsání dluhů anebo opakované velké finanční injekce z kapes daňových poplatníků z celé Evropy. Řecko potřebuje odklad splácení dluhů na třicet let.

Jenže podstatou nedělního balíčku věřitelů z Bruselu je, že neposkytnou Aténám ani cent odpisu dluhů. Co to znamená, je velmi jednoduché: Třetí záchranný balíček, schválený v neděli večer v Bruselu, nutně musí selhat. Zaprvé proto, že MMF se na něm nemůže podílet, pokud Řecku nebudou odepsány dluhy, zadruhé, protože bez odepsání dluhů se pod tlakem tohoto záchranného balíčku rozloží řecká ekonomika.

Řečtí centrističtí a středopravicoví politikové udrží dnes Syrizu u moci, aby ukázali, že jsou dobří Evropané. Syriza bude hlasovat pro bruselský balíček, i když je proti němu, a i když každý, kdo si přečetl třeba jen shrnutí analýzy MMF, ví velmi dobře, že je ten záchranný balíček k ničemu. Syriza ho nicméně schválí, protože chce tím demonstrovat své vazby na Evropskou unii a že odmítá odchod Řecka z eurozóny.

Dopadem analýzy MMF je, že odchod Řecka z eurozóny je nevyhnutelný. Bez odepsání dluhů stoupen řecká dluh na 200 procent řeckého HDP. Bez odepsání dluhů bude muset Řecko vydávat celých 15 procent svého HDP jen na splácení úroků a splátek.

Takže se vracíme k starému problému, který zatěžuje Řecko už od roku 2010. Ano, má neefektivní, státem ovládanou ekonomiku, kterou je nutno zreformovat. Ano, má zastaralé a koruptivní omezení ohledně toho, kdo smí provozovat jaké podniky. Avšak nelze zmodernizovat zemi, jako je Řecko, uprostřed drsného a trvalého zaškrcování růstu, což je důsledkem drakonických škrtů.

Jedním z charakteristických rysů této krize je konflikt mezi tím, jak pomalu si určité věci uvědomují politické strany a jak rychle to dochází naopak občanům.

Zjistil jsem během nedávného řeckého referenda, píše Paul Mason, že mnoho Řeků, kteří hlasovali Ne, prostě přijalo, že Řecko bude muset opustit euro. Většina lidí to chtěla udělat spořádaně, konsensuálně a s určitým mandátem od občanů.

Uvědomili si, že to, že Angela Merkelová absolutně odmítá odepsat řecké dluhy, zatímco MMF absolutně trvá na tom, že řecké dluhy musejí být odepsány, vytvořilo slepou uličku, z níž se žádná řecká vláda nedostane bez odchodu z EU.

Syriza, což je koalice levicových sociálních demokratů, marxistů Nové levice a ortodoxních komunistů - tuto logiku nedokáže přijmout.

Řečtí voliči za posledních pět let opakovaně hlasovali pro strany, které chtěly zůstat v eurozóně, ale realizovat méně škrtů. Všechny tyto strany prošly mlýnkem na maso v Bruselu a byly rozšmelcovány. Totéž zřejmě nyní čeká Syrizu.

Víme z průzkumů veřejného mínění, že asi 35 procent Řeků chce odejít z eurozóny, ale že asi další 25 procent Řeků, kteří hlasovali Ne v referendu, se obává toho, co řekl nyní Tsipras: Za posledních pět let odešlo z Řecka 250 miliard euro a pokud Řecko opustí eurozónu, tato "lobby drachem" se bude moci vrátit do Řecka a zkoupit tam levně všechno.

Avšak zde je důležitá analýza MMF, která varuje, že třetí záchranný balíček pro Řecko bude katastrofa, a věnujme pozornost Merkelové, která odmítá odepsat řecké dluhy. Takže to vypadá, zcela logicky, že oněch 250 miliard euro, čekajících mimo Řecko, až Řecko vypadne z eurozóny, budou nyní velmi chytré investice.

Míra ekonomického utrpení a dysfunkční půjčování dalších peněz, vnucené Řecku, zjevně znamená, že tak do roka až 18 měsíců se Řecko rozhodne spořádanou formou, možná dočasně, odejít z eurozóny. Jedinou otázkou je, která strana tomu bude stát v čele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7519

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2015