Řecká dluhová krize: Závěrečné dějství

8. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Řecko se již při jednání o svém dluhu vyhnulo mnoha lhůtám, okamžiky pravdy přicházely a odcházely. Avšak evropští lídři nyní chtějí nekonečná vyjednávání ukončit. Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil: "Musím to říci nahlas a jasně. Poslední lhůta vyprší tento týden."

Takže Řecko má pět dnů na dosažení dohody a získání dalších záchranných fondů. Pokud selže, evropští lídři rýsují "černý scénář": Bankrot a insolvenci řeckého bankovního systému. A v Řecku samotném o tom neexistují pochybnosti.

Takže co musí Řecko udělat? Za prvé, musí předložit detailní reformní plány do čtvrtka. Ty musejí zahrnovat formální žádost o finanční pomoc v rámci Evropského stabilizačního mechanismu. Plány poté vyhodnotí Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a Evropská komise.

Žádost bude v sobotu postoupena evropským ministrům financí a odsud poputuje na nedělní summit.

Tam bude přijato definitivní rozhodnutí, zda se Řecko kvalifikovalo do dalšího záchranného programu, nebo zda podniknou krok, který těžce poškodí reputaci eurozóny.

"Nepochybuji," prohlásil Donald Tusk, "že to je možná nejkritičtější okamžik v naší historii, historii EU a eurozóny."

Pokud to nevyjde, bude poškozen politický odkaz kancléřky Merkelové a bude to znamenat příkré odsouzení politiky škrtů.

Pokud bude shledáno, že Řecko učinilo požadavkům zadost, bude následovat krátkodobé překlenovací financování a ECB bude pokračovat s nouzovým financováním řeckých bank.

Téměř jistě bude nalezen způsob, jak Řecko zaplatí ECB k 20. červenci. Ale to vše je spojeno s určitými kritérii.

Dalším problémem je, že v posledních dnech se řecká ekonomika ocitla ve volném pádu. Nedošlo k panickým nákupům, ale obchodníci shromažďují základní zboží jako těstoviny, nudle a dětskou výživu. Drůbeží farmy bojují s nákupem většího množství krmiva. Někteří lékárníci hlásí nedostatek léků.

Je otázkou, jak dlouho dokážou plynaři financovat import. V Řecku je mnoho turistů, ale některé zájezdy byly zrušeny. Normální obchodní provoz byl vážně narušen.

V důsledku toho bude Řecko žádáno, aby se zavázalo k většímu množství reforem, než dříve.

Třetí výzvou bude schválení dohody řeckým parlamentem. Jeden list ve středu přinesl titulek: "Chtějí bezpodmínečnou kapitulaci".

Tsipras však vyšel z referenda posílen a měl by být schopen získat v parlamentu podporu. Aby toho dosáhl, musí nabídnout Řekům cestu z krize.

A co je nejdůležitější, musí existovat nějaký závazek k rozhovorům o restrukturalizaci řeckého dluhu, ačkoliv Merkelová řekla jasně, že odpis 320 miliard eur dluhu není na pořadu dne.

Muselo by dojít ke třetímu záchrannému programu a nabídce investic na podporu růstu.

Tyto tři prvky by patrně postačovaly k přesvědčení většiny pochybovačů v Tsiprasově straně.

Existují nejméně tři scénáře, ale v zásadě závisejí na tom, co se stane s řeckými bankami a nouzovou hotovostí poskytovanou ECB.

Po selhání jednání Řecko opustí eurozónu; řecké banky zkolabují, což povede buď k záchrannému programu, nebo k opuštění eurozóny; řecký mandát přesvědčí evropské lídry, aby souhlasili s revidovanou dohodou.

Selhání nedělních jednání by takřka jistě vedlo k zastavení podpory Evropskou centrální bankou. Někteří evropští lídři už hovořili o vyslání humanitární mise, byl by to však ponižující den pro evropský projekt.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10392

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2015