Ukrajina: Separatistům "velí pět ruských generálů"

3. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Pět ruských generálů hraje klíčovou roli při organizaci a velení "separatistických" jednotek na Donbasu, tvrdí dokument, který v červnu předala ukrajinská služba SBU Bílému domu.

Dokument datovaný 16. červnem identifikuje pět ruských generálů a plukovníka coby hlavní velitele jednotek na území Ukrajiny.

Generálmajor Oleg Cekov má podle SBU velet dvěma brigádám milice "LLR", generálmajor Sergej Kuzovljov má velet pravidelným ruským jednotkám v Luhanské oblasti. Generálmajor Valeril Solodčuk údajně velí prvnímu sboru v Doněcku a generálmajor Alexej Zavizjon ruským armádním operacím tamtéž. Generálmajor Roman Šadrin má vykonávat funkci ministra státní bezpečnosti v Luhansku a plukovník Anatolij Barankjevič, bývalý ministr obrany separatistické Jižní Osetie, vykonává funkci poradce pro bojovou přípravu v "Luhanské lidové republice".

Třicetistránkový dokument je určen americké vládě a Kongresu a zahrnuje záznamy z výslechů zajatých ruských zpravodajců.

Podle zprávy se aktuálně na Ukrajině nachází 9 000 vojáků ruských pravidelných jednotek organizovaných v 15 praporních taktických uskupeních. Kyjev také tvrdí, že Moskva dál posílá do Donbasu těžké zbraně, včetně tanků, obrněných transportérů, systémů protivzdušné obrany.

Dokument v angličtině: ZDE (pdf)

0
Vytisknout
9013

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015