Evropští politikové: Tsipras je hrozbou evropskému pořádku

30. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel řekl nahlas to, co si myslí evropští politikové: že Tsipras je hrozbou evropskému pořádku

Jediný den před ukončením evropského záchranného balíčku varovali důrazně vedoucí západoevropští politikové Řeky, že pokud budou v nedělním referendu hlasovat proti přijetí podmínek věřitelů, znamená to rozloučit se s eurem.

Politikové byli bledí, rezignovaní, zoufalí a prosili Atény, aby si věc rozmyslela a ustoupila od okraje propasti.

Také ostře útočili proti Alexisi Tsiprasovi, řeckému premiéru, jehož odvaha zašla dál, než si kdo myslel, že by to mohlo být možné, a uvedl tak evropské politiky do stavu naprosté paniky.

Měřítkem vážnosti situace byla pracovní agenda evropských politiků. V Berlíně, v Bruselu, v Paříži a v Londýně svolal ministr financí, dva prezidenti a premiér schůze vlády, vedoucích politiků vládnoucích stran a vysokých činitelů. Jednalo se jen o Řecku.

V čele stál francouzský prezident François Hollande. "Řekové mají právo rozhodnout, jakou chtějí mít budoucnost," řekl. "Je to o tom, zda chtějí zůstat v eurozóně anebo zda chtějí přijmout riziko odchodu."

Atény tvrdí, že o tom nedělní referendum není, ale Berlín, Paříž a Brusel daly jasně najevo, že hlasování dne 5. července bude znamenat buď, že Řecko zůstane v eurozóně za přísných podmínek, anebo se vrátí k drachmě.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval Řeky, aby "nepáchali sebevraždu jen proto, že se bojí, že by mohli umřít." Bylo to poněkud netaktní v situaci, kdy 11 000 Řeků spáchalo v důsledku škrtů v Řecku sebevraždu.

Junckerův pětačtyřicetiminutový projev působil, jako by Juncker už truchlil nad likvidací Evropy, jíž zasvětil svou dlouhou politickou kariéru. Zdálo se, že se Evropa proměňuje v drsnější a neukázněnější region.

To bylo jasné z přímých výroků Sigmara Gabriela, německého vicekancléře a šéfa německých sociálních demokratů. Gabriel spojil situaci v Řecku se sprostými výroky proti imigrantům z minulého týdne a řekl, že Evropa čelí své nejhorší krizi od podepsání zakladatelské smlouvy r. 1957.

Gabriel byl první vedoucí evropský politik, který řekl nahlas, co si mnozí myslí a soukromě říkají o Tsiprasovi - že je hrozbou evropskému pořádku, že je jeho radikalismus zaměřen proti politice mainstreamové Evropy a že chce, aby všichni přepsali pravidla, podle nichž se řídí jednotná měna. Nevyslovený signál byl, že Tsipras je nebezpečný a je nutno ho zastavit.

Na rozdíl od Junckera a Hollanda, kteří prosili řecký lid, aby odmítli Tsiprasovu politiku v referendu, němečtí vedoucí politikové byli chladně rezignovaní a očekávají rozkol.

Pro Merkelovou bylo jasné, že předpisy, řídící provoz jednotné evropské měny, jsou daleko důležitější než Řecko. V této válce vzdoru nesmí být Tsiprasovi dovoleno, aby zvítězil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10048

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2015