Eurozóna je nástrojem k ožebračování zaměstnanců

23. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

K tomu závěru došli ekonomové Heiner Flassbeck, bývalý hlavý ekonom Konference OSN pro obchod a rozvoj, a Costas Lapavitsas, profesor ekonomie na londýnské School of Oriental and African Studies a poslanec strany Syriza. V knize nazvané Against the Troika (Proti Trojce) ukazují oba ekonomové na statistikách, že je mýtus, že by vedlo zavedení eura k blahobytu. Autoři zjistili, že v letech 1999-2013 skoro vůbec nedošlo k zvýšení platů v Německu. V Německu totiž v současnosti vznikají jen nekvalitní pracovní příležitosti, protože podnikání je outsourcováno do levnějších zemí ve východní Evropě. Takže jestliže si Češi stěžují, že nemají "německé" platy, vyrovnávání sice probíhá, nikoliv však směrem nahoru, ale směrem dolů.

Před zavedením eurozóny mohly navzájem země s vlastnímí měnami proti sobě konkurovat devalvací svých domácích měn. Se společnou měnou v eurozóně už to nejde, takže jediným řešením od finanční krize po roce 2008 je platit zaměstnancům stále méně.

A to přesně požaduje Evropská komise, Evropská centrální banka a MMF od Řecka: vyhazujte zaměstnance z práce, těm, kteří pracují, dávejte stále menší platy a snižte starobní důchody. Toto ovšem není strategie pouze pro Řecko. Vznešený evropský projekt se stal deprimujícím pochodem k co nejmenším platům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9809

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2015