O pokryteckých výmluvách, že Milan Kohout v pořadu Máte slovo skákal rasistům do řeči

20. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Milan Kohout měl plné právo, vlastně POVINNOST, vystupovat proti otevřenému rasismu ostatních "diskutujících". Ten je nepřijatelný a je nutno proti němu vystupovat okamžitě. Ten rasismus měla korigovat moderátorka, která zcela selhala a porušila tím zákon. Přispěla tím k nebezpečné normalizaci rasistických a fašistických názorů v české společnosti.

Diskutující a diváci neprotestovali proti Kohoutově "nezdvořilosti" (nezapomínejme, že Kohout je performer, a systematicky používá provokativních metod, aby lidmi otřásl v jejich konvencích a přiměl je myslet), to je pouhá výmluva. Důkazem je to, že stejně vulgárně reagují diváci ČT na vystoupení Lukáše Matošky, který se v pořadu "choval zdvořile", ale stejně mu to nepomohlo. Fašistická zuřivost české veřejnosti se v reakcích obrátila i vůči němu.

Stěžovat si na "nezdvořilost" někoho, kdo vznáší důležité a kritické myšlenky, je typickým rysem českého diskursu celých dlouhých postkomunistických pětadvacet let. Kdo poukazuje na nepřesvědčivost a falešnost domácích českých bludů, je "nezdvořilý".

Už mi to dělávali začátkem devadesátých let, kdy mě vládní úředníci umravňovali: "Vy jste PŘERUŠIL PANA MINISTRA!!"

Stížnosti na to, že je diskutér "nezdvořilý" je průhledně analyzovatelný semém, znamenající "přiznáváme, že nemáme pravdu". Kdyby totiž měli pravdu, argumentovali by k věci a nestěžovali by si na "nezdvořilost".

Je pravda, že Milan Kohout, zřejmě záměrně, projevil v tomto pořadu určitou orientalistickou aroganci v tom smyslu, že po desítkách let v Americe považoval všeobecné hodnoty dnešní globální civilizace za normální a dané a odkazoval se k jejím hodnotám jako k něčemu samozřejmému. Což přirozeně měla dělat moderátorka, jenže ona o těchto hodnotách nemá ani páru. V Česku to tak nefunguje. Kdybyste v britské nebo americké televizi řekli "černoušek", tak to vyvolá všeobecnou konsternaci nad vaším rasismem a budete navždy znemožněn. Vyhodí vás z vysoké školy, a právem. protože rasisticky snižovat některé občany na úroveň podlidí je nepřijatelné. Tento civilizační kulturní kontext v ČR není a Kohout s tím odmítl počítat.

Skutečným oříškem je, jak vůbec komunikovat cokoliv civilizovaného české společnosti, která netuší, že určité hodnoty jsou normotvorné. V ČR ovšem neexistuje obecný kulturní, normotvorný, civilizovaný kontext. Je tam normalizována vulgarita, rasismus a netolerance. Netuším, jak by se to dalo změnit.

0
Vytisknout
9531

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2015