Pět otázek pro britskou vládu ohledně pokusu pošpinit Edwarda Snowdena

15. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

zveřejnil v deníku Guardian Ewan MacAskill:

1. Je pravda, že Rusko a Čína získaly přístup k přísně tajným Snowdenovým dokumentům? Pokud ano, kde jsou o tom důkazy?

O jakých dokumentech britská vláda mluví? Snowden řekl, že předal desetitisíce prozrazených dokumentů novinářům v Hongkongu a že je od té doby už nemá. Získaly Rusko a Čína tyto dokumenty od novinářů nebo z jejich firem?

Pokud museli být agenti přesunuti, kteří to byli a kam byli přesunuti? Které Snowdenovy dokumenty způsobily, že museli být přesunuti?

2. Proč toto obvinění nevznesl Bílý dům a americké výzvědné agentury?

Snowden byl v USA obžalován ze špionáže. Bílý dům, americké výzvědné agentury a především někteří členové Kongresu se zoufale snaží očernit Snowdenovu pověst. Prohledávají jeho osobní život a dosud se jim nepodařilo na něho nic najít. Pokud by Británie měla důkazy, že Rusko a Čína rozšifrovaly Snowdenovy tajné dokumenty, Londýn by je poskytl Washingtonu. Bílý dům by to zveřejnil. Konala by se tisková konference.

3. Proč byla tato obvinění zveřejněná nyní?

Zdá se, že je to v souvislosti s vydáním 373 stránkové zprávy o dohledu nad občany, kterou pro britského premiéra připravil soudce David Anderson. Ten kritizuje existující právní rámec pro dohled nad výzvědnými službami jako nedemokratický a nepřijatelný.

4. Proč nebylo jako zdroj zprávy citováno britské ministerstvo zahraničí?

Za MI6 odpovídá ministerstvo zahraničí, nikoliv ministerstvo vnitra. Přitom nejvíce vadí navrhované posílení dohledu nad výzvědnými službami a jejich navrhované odebrání ministryni vnitra právě činitelům ministerstva vnitra.

5. Sunday Times publikoval četná sporná a jedno zcela nekorektní tvrzení

Sunday Times napsal, že Snowden "při útěku hledal ochranu u Vladimíra Putina." Ve skutečnosti Snowden uprchl do Hongkongu a chtěl se před Moskvu a Kubu dostat do Latinské Ameriky. Spojené státy mu zrušily pas, což umožnilo Rusko ho zadržet v tranzitní zóně na letišti. Sunday Times píše, že není jasné, zda Rusko a Čína Snowdenovy dokumenty ukradly, anebo zda je Snowden dobrovolně předal. Nebylo to možné, pokud Snowden všechny dokumenty předal novinářům v červnu 2013 v Hongkongu. Sunday Times také napsal, že Miranda přivezl tajné dokumenty do Londýna od Snowdena v Moskvě. Miranda však v Moskvě nikdy nebyl, byl za novinářkou Laurou Poitrasovou v Berlíně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6285

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015