Šokující provázanost globální politiky a mezinárodního fotbalu

Německý kancléř Schröder údajně vyměnil zbraně za pořádání MS ve fotbale

8. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Poté, co FBI obvinila několik vysoce postavených představitelů Mezinárodní fotbalové asociace z korupce, defraudace, praní špinavých peněz a řady dalších kriminálních činů vycházejí najevo mnohé nové, často naprosto neuvěřitelné informace o tom, kde všude docházelo k podobným případům. Většina hlasování o pořádání mistrovství světa se ve světle nových informací zdají být zkorumpovaná, minimálně jsou předmětem vyšetřování (1998, 2006, 2010, 2018 and 2022). Masivní prorůstání fotbalu do politiky a zbrojení ilustruje obvinění zveřejněné v Die Zeit, že Gerhard Schröder údajně vyměnil pořádání MS v roce 2006 za dodávku zbraní pro Saúdskou Arábii.

Německý deník Die Zeit v pátek informoval, že někdejší kancléř Gerhard Schröder zařídil dodávku zbraní pro Saúdskou Arábii oplátkou za její podporu německé kandidatuře na pořádání MS ve fotbale v roce 2006. V konečném hlasování FIFA nakonec Německo porazilo Jižní Afriku (ta nakonec pořádala MS o čtyři roky později) 12 ku 11. Tvrzení zveřejněné v Die Zeit je založeno na tom, že německá vláda údajně několik dní před hlasováním zrušila omezení na dodávky zbraní Saúdské Arábii a následně jí Německo dodalo zásilku ručních protitankových granátometů.

Zcela nevídaný vliv, který mají představitelé mezinárodního fotbalového spolku na politické scéně, dokládá nedávná mimořádná návštěva Seppa Blattera, před pár dny odstoupivšího dlouholetého prezidenta FIFA, v Izraeli u tamního premiéra Benjamina Nenyahua. Blatter sám bude vyšetřován v souvislosti s odhalováním dalších masivních korupčních skandálů, z nichž jsou obviněni jeho nejbližší spolupracovníci.

Podrobnosti o dalších skandálních odhaleních v pozadí FIFA přinesl Guardian ZDE

0
Vytisknout
6751

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2015