Ruská pravoslavná církev přerušila veškeré styky se skotskými a francouzskými protestanty

6. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruská pravoslavná církev oznámila skotské protestanské církvi Church of Scotland tento týden, že s ní přerušuje všechny oficiální styky, protože skotští protestanté akceptují homosexualitu. To je, zdůrazňuje ruská pravoslavná církev, pro ni nepřijatelné. Generální shromáždění Church of Scotland totiž nedávno hlasováním schválilo, že dovolí osobám registrovaným v homosexuálním partnerství, aby se stávali duchovními a děkany Church of Scotland.

Ruský pravoslavný patriarchát v Moskvě oznámil, že z tohoto důvodu přerušuje veškeré kontakty s církví Church of Scotland a také s francouskou Sjednocenou protestantskou církví.

V prohlášení ruské pravoslavné církve se praví: "Bohužel přiznáváme, že dnes máme nové rozdělení křesťanského světa, a to nejen ohledně teologických, ale i morálních témat."

Ruská pravoslavná církev poukázala na to, že přerušila r. 2003 veškeré kontakty i s americkou Episkopální církví, poté, co ta schválila svěcení homosexuálů na své biskupy, a se švédskou luteránskou církví, poté, co r. 2005 schválila civilní sňatky homosexuálů.

Skotští protestanté v Church of Scotland nejsou dopisem z Moskvy překvapeni, neboť ruská pravoslavná církev agresivně podporuje prezidenta Vladimíra Putina při jeho kampaních proti homosexuálům.

V odpovědi do Moskvy Church of Scotland napsala:

"Postoj Church of Scotland vůči homosexuálním partnerstvím určilo její nejvyšší shromáždění, které se skládá z více než 700 zastupitelů z celého Skotska. Je nám líto, že ruská ortodoxní církev zaujala toto stanovisko. Zůstáváme bratři a sestry v Kristu."

0
Vytisknout
6460

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2015