V USA byl zrušen špehovací program

1. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

O půlnoci z 31. května na 1. června byly zrušeny obrovské špehovací pravomoci, které měla výzvědná agentura National Security Agency od útoků z 11. září 2001. Zrušení předcházel dramatický konflikt v americkém Senátu, kdy i největší stoupenci špehování z NSA přiznali, že je nutné provést podstatné reformy.

Téměř dva roky poté, co americký whistleblower Edward Snowden prozradil v deníku Guardian, že americký Vlastenecký zákon je tajně zneužíván k shromažďování telefonních záznamů od milionů Američanů zaujali kritikové hromadného špehování radikálnější stanovisko, než se očekávalo, a zasadili se o zrušení celé řady dalších právních pravomocí, které zavedl Bushův Vlastenecký zákon.

Zrušené pravomoci budou zřejmě tento týden nahrazeny novým zákonem - Americkým zákonem o svobodě - který trvale zakáže NSA shromažďovat hromadně telefonní záznamy a zavede nové transparentní předpisy pro další špehovací činnost.

Než nový Zákon o svobodě bude schválen, FBI nesmí používat pravomoci, které měla podle Vlasteneckého zákona, včetně tzv. zkoumání "podnikatelských záznamů" týkajících se užívání internetu, záznamů o používají hotelů a pronájmu automobilů a výpisů z úvěrových karet.

V obou případech jde o pozoruhodnou kapitulaci šéfa republikánské senátní většiny Mitche McConnella, který původně usiloval o to prostě pravomoci Vlasteneckého zákona prodloužit, navzdory tomu, že Sněmovna reprezentantů drtivou většinou podpořila nový Zákon o svobodě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8463

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2015