BRITÁNIE:

Poražený šéf liberálních demokratů varuje před omezováním lidských práv

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nedávno odstoupivší šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg, kteří tvořili v minulé britské vládě s konzervativci vládní koalici a v květnových volbách zaznamenali drtivou porážku, kdy počet jejich poslanců v Dolní sněmovně poklesl z 57 na 8, vystoupí ve středu s vážným varováním, že nová většinová konzervativní vláda Davida Camerona ohrožuje v Británii lidská práva. Cameronovi konzervativci plánují zrušit evropský Zákon o lidských právech a nahradit ho pofidérním interním britským "seznamem práv".

Ve středu přednese v Dolní sněmovně David Cameron program své nové konzervativní vlády. Především zamýšlí rychle schválit zákon o referendu, zda má Británie odejít z Evropské unie. Referenda se nebudou smět účastnit miliony občanů Evropské unie, trvale žijících ve Velké Británii. Proti tomu ostře protestují skotští nacionalisté, kteří také požadují rozšíření volebního práva pro šestnáctileté a sedmnáctileté občany.

Anglická média šíří intenzivní kampaň o tom, jak je to údajně špatné, že je Británie součástí Evropské unie, a dávají nekriticky prostor euroskeptikům. Vytvářejí tak dojem, že euroskeptický názor je mainstreamový.

Důrazně se proti odchodu z EU stavějí skotští nacionalisté. Jejich předsedkyně Nicola Sturgeonová v úterý varovala před Cameronovou politikou škrtů, která "ohrozí hospodářský rozvoj země". Zdůraznila také, že skotští nacionalisté budou ve věci případného odchodu Británie z EU energicky prosazovat právo veta, které podle nich musí dostat každý jednotlivý národ ve Velké Británii, tedy Angličané, Skoti, Welšané i občané Severního Irska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5951

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015