Střet civilizací ve Vysočanech aneb Studená válka na ledě

18. 5. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Kdo neví, co si představit pod pojmem velmocenská sféra vlivu, měl včera zavítat na hokej do Vysočanské haly. Že můžete při utkání USA vs. Rusko zažít a pochopit i jiné než hokejové zákonitosti, mi bylo jasné, a proto jsem dal tomuto utkání přednost i před střetnutím našich s Kanadou.

Kulisa byla dramatická. Rozdělení sil v hledišti nerovné. Z patnácti tisíc diváků byly nejméně dvě třetiny Rusů, třetina Čechů. Pět set ruských vlajek (dokonce i Flag svobódy), dvě americké. Na ledě byly síly vyrovnány, ovšem jen co do počtu hráčů. Měření sil mezi špičkovými profesionály na jedné straně, včetně největších hvězd NHL Ovečkina, Malkina či Kovalčuka a univerzitními studenty na straně druhé, nemůže považovat soudný fanoušek za férový mač. Ovšem na to se historie a ruští bolejšiky (neplést prosím s bolševiky) ptát nebudou. Pro tyto „taky fanoušky“ z obou stran Uralu šlo o více než o sport a počítají opravdu každé vítězství. Kdo čekal něco na způsob studené války, když jde o lední hokej, nepochopil širokou ruskou duši. Ta chápe každé utkání s SŠA přímo jako bipolární střet civilizací. Emoce byly obrovské. Zpívala se Kaťuša, což mi připomnělo hodiny ruštiny na dejvické ZDŠ s rozšířenou výukou cizích jazyků (tedy především ruského) před čtyřiceti lety. Sentimentu jsem se neubránil ani při skandování mo-lod-ci, byť toto slovo jsem od naší "lektorky", Margarity Semjónovny, manželky ruského velvyslance, slyšel jen velmi zřídka. Častěji jsme jako desetileté děti slýchali slovíčko, durak, které však, nutno kvitovat, ruští fandové nekřičeli ani jednou. Jak by to bylo v případě ruské prohry, nebudu raději spekulovat. Musím být totiž objektivní, stejně jako obrazovka nad ledem, která zabírala vždy vyváženě jednoho ruského a jednoho amerického fanouška, ačkoliv poměr sil v hledišti byl tak 500 ku dvěma. A ruskou "mexickou" vlnu, doufám, nezažiji jinde než na hokeji. Na utkání bylo i několik set nestranných příznivců z Finska a Švédska. Ti však fandili sportovně, svědomitě a vytrvale celý zápas týmu Pilsner Urquell.

Zápas hokejových velmocí vyhrálo Rusko čtyři : nula, ovšem nebýt skvělého brankáře Montrealu Canadiens, Bobrovského, mohlo to být všechno jinak. V poslední třetině si ruské superzvjózdy pohrály s americkými mladíky jako kočka s myší a my fanoušci dobrého hokeje se tak můžeme těšit na jejich finálový souboj se sobě rovnými Kanaďany. Fair-play je totiž důležitou podmínkou každé soutěže. A neplatí to samozřejmě jenom ve sportu....

0
Vytisknout
10806

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015