Nechápu iracionální postoje svých spoluobčanů

17. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Dnes jsem viděl Vaše youtube video na téma „USA vs. Rusko, vždy nekriticky“. Osobně mě tato problematika zajímá a sám nevím, co si o tom myslet. Např. to, že údajně levicová strana KSČM neustále do médií vytrubuje, jaký je Putin státník. Přitom Putin zavádí v Rusku oligarchický neoliberální systém, píše čtenář Petr Podroužek.

Chtěl bych se však zeptat, zdali byste dané téma nechtěli dále rozpracovat, ale spíš směrem EU. Mě osobně by zajímalo proč, alespoň dle diskusi pod články na idnes, novinky apod., je zde určitá (nemalá) míra odporu k EU. EU nám posílá dotace a jsme čistými příjemci. Jak může běžný člověk (např. bez VŠ vzdělání a v regionu) být proti EU? Pokud vidí, že náměstí v jeho městě bylo opraveno z dotací EU. Když škola, kam chodí jeho děti, byla zateplená z dotací EU? Chápu, že určitá skupina ekonomů může být proti EU, neboť to vnímají jako ohrožení volného trhu, ale skutečně nechápu, jak může být průměrný občan proti EU. Na tuto otázku mne přivedlo čtení diskuse pod články o vítězství konzervativců v UK, kteří pravděpodobně vyhlásí referendum o setrvání UK v EU. Prakticky bez výjimky, zdali se jednalo o idnes, novinky.cz apod., zde byly komentáře typu "mají rozum, třeba se EU po odchodu UK rozpadne, konečně!". Mně to hlava vůbec nebere.

Díky za dobrou práci, kterou děláte. Občas přispívám na provoz přes paypal.

Pozn. JČ: Rád bych upozornil, a dokazují to každé volby, nejnověji ty britské, že tzv. „diskuse“ na fórech deníků a příspěvky na sociálních sítích včetně facebooku vytvářejí falešnou realitu a naprosto nejsou reprezentativní, co se týče skutečných názorů ve společnosti. Zejména v českém prostředí lákají fóra u establishmentových deníků k vyjadřování jen psychopaty. Normální člověk tam nepíše. Česká média by neměla mást veřejnost těmito fóry a měla by je zrušit.

Žádné české politické strany netuší, která bije, a většina lidí v ČR vůbec nemá informace o dnešní situaci v Rusku. Reagují vnitropoliticky, na domácí české žabomyší války, nikoliv na skutečné zahraniční události. KSČM je z českých politických stran snad nejzastaralejší.

Podpora ultrapravicového oligarchy v Rusku ze strany KSČM nepřekvapuje, neboť režim před rokem 1989 v Československu byl autoritářská pravicová diktatura bez kousku humanity, a postoje tehdejšího režimu výrazně přežívají v postojích většiny dnešních českých politických stran, především KSČM a ODS, které k sobě mají zvlášť blízko. Motorem pro odpor k Evropské unii je iracionální, destruktivní nacionalismus.

0
Vytisknout
10178

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2015