Angličané pořád vůbec nechápou, o co ve Skotsku jde

8. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Jak dlouho bude trvat anglickému politickému establishmentu, než mu dojde, o co jde ve Skotsku? Kdy přestane tak neuvěřitelně trapně pořád dokazovat, že skotské situaci vůbec angličtí politikové nerozumějí? ptá se reportér Channel Four News Alex Thompson.

Neschopnost anglických politiků aspoň minimálně porozumět tomu, co znamená skutečnost, že SNP ovládla vlnou obrovské volební podpory celé Skotsko, je naprosto šokující.

Odcházející šéf britských labouristů Ed Miliband zaútočil na revoluci SNP argumentem, že prý Labouristická strana ve Skotsku podlehla "vlně nacionalismu".

Pak londýnský starosta Boris Johnson hovořil o naléhavé nutnosti dospět k "jednoduchému" "federálnímu" uspořádání, které by se prý nějak vyrovnalo se žlutou cunami ve Westminsteru.

Ani jeden z těchto politiků nevidí, anebo oba záměrně zlovolně ignorují podstatné argumenty SNP ve Skotsku.

SNP neprosazuje nacionalismus. Předvolební kampaň o nacionalismu vůbec nebyla. O referendu a o nezávislosti se v ní vyskytlo jen několik málo zmínek, a to jen proto, protože anglický establishment nevidí nic jiného než tato dvě témata.

SNP zaznamenala obrovský úspěch ve Skotsku, protože se energicky postavila proti vládní politice škrtů, proti obnově jaderného deterentu Trident a za dosažení fiskální autonomie pro Skotsko.

Přesto to však z Anglie vypadá, jako by SNP o těchto věcech vůbec nehovořila.

Avšak Skoti podpořili v obrovském množství právě tato předvolební témata. Skoti chtějí "levicovou" alternativu. SNP používá slovo "pokrokovou". Je to tak prosté.

V Anglii ji nechtějí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9621

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015