Francouzský parlament schválil "zákon Velkého bratra"

5. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Francouzští zákonodárci dnes schválili zákon navyšující sledovací pravomoci zpravodajských služeb, navzdory kritice občanské společnosti, která předlohu označila za obdobu amerického "Patriot Act".

Návrh prošel Národním shromážděním 438 hlasy proti 86, když získal podporu dvou hlavních stran - vládnoucích socialistů a středopravicové UMP. Horní komora bude o předloze jednat v červnu.

Zákon reaguje na lednový útok v Paříži, při němž zemřelo 17 osob. Francie zůstává v pohotovosti, protože obdržela další výhrůžky džihádistických skupin, včetně "islámského státu".

Organizace zabývající se ochranou lidských práv nicméně nový návrh odsoudily. Felix Tréguer, zakladatel organizace La Quadrature du Net zaměřené na ochranu kybernetických práv, varoval, že občanské svobody jsou při snaze reagovat na lednové útoky přehlíženy.

Podle Tréguera vláda využila situace a pravomoci zpravodajských služeb v novém zákoně jdou daleko za hranici toho, co je nezbytné. Podle něj motivy zahrnují také průmyslovou a ekonomickou špionáž, monitoring sociálních hnutí a další nepřiznané snahy.

Podle zákona mohou být s pomocí geolokačních zařízení monitorovány soukromé byty, odposlouchávána mobilní komunikace, monitorováno použití webu a komunikací s použitím tzv. "černých skříněk" připojených k serverům.

"Černé skříňky" a složité algoritmy povinně zaváděné poskytovateli internetových služeb patří k nejkontroverznějším prvkům zákona.

Průzkum publikovaný v dubnu nicméně ukázal, ža takřka dvě třetiny Francouzů jsou pro omezení svobody ve jménu boje s extrémismem. Jen 32 % bylo proti, ukázal průzkum společnosti CSA, ačkoliv podíl odpůrců proporcionálně vzrůstá mezi mladšími.

Kritici tvrdí, že zákon pokrývá nejen boj s terorismem, ale také zájmy úřadů v oblasti zahraniční politiky a prosazování ekonomických a vědeckých zájmů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10492

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015