Protesty v Baltimoru se změnily v nekontrolovatelné pouliční násilí

28. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

12. dubna v Baltimoru zemřel ve vazbě pětadvacetiletý Afroameričan Freddie Gray zatčený za držení vystřelovacího nože. Podle rodiny měl zničenou krční páteř, několik fraktur lebky a poraněný ohryzek ZDE. V následujících dnech ve městě vypukly nepokoje, které kulminovaly během včerejšího pohřbu a bezprostředně po něm, načež se vymkly jakékoliv kontrole.

V podvečerních hodinách našeho času došlo k pouliční bitvě ZDE. Dav vrhal na polisty dlažební kostky a lahve, ničil policejní auta s policisty uvnitř, raboval, podpaloval a následně přeřezával zasahujícím hasičům hadice. Nejméně patnáct policistů bylo zraněno, jeden z nich velmi vážně. Oddíly městské policie nakonec evidentně ztratily kontrolu nad některými částmi města v centru a na západní straně a kvůli ohrožení svých životů se stáhly. Byl vyhlášen výjimečný stav. V pohotovosti je policie státní a také Národní garda ZDE.

Během zpravodajské práce došlo mj. k oloupení týmu ruské televize RT ZDE.

Podle baltimorské městské policie se násilí účastní nejméně tři místní pouliční gangy s cílem útočit na policisty ZDE. Zatčeno bylo nejméně sedmadvacet účastníků nepokojů. Ve městě je nyní zákaz vycházení od 22:00 do 5:00, na nějž mají dohlížet oddíly Národní gardy ZDE. Jak bude za daných okolností noc probíhat a zda se podaří vynutit zákaz vycházení není zatím zřejmé.

0
Vytisknout
8158

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2015